A gyomok 25 éve küzdenek a glifozátos növényvédő szerek ellen
A tudósok a glifozátos védekezés hatékonyságának jelentős és gyors csökkenését figyelték meg.
Negyed évszázad telt el azóta, hogy a kukoricát és a szóját úgy módosították, hogy ellenálljon a glifozát gyomirtó szer elhervasztó hatásainak. A kezdetben a gyomirtás csodafegyvereként beharangozott módosított növényeket és a hozzájuk társított gyomirtó szereket rövid időn belül és széles körben kezdték alkalmazni Észak-Amerika kukorica- és szójatermesztő régióiban. Az ezt követő években azonban a kiirtandó gyomok csendben lázadni kezdtek.
Az USDA Mezőgazdasági Kutatóközpont (USDA-ARS) és az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem tudósai által vezetett új PNAS Nexus tanulmány visszatekintő vizsgálatot végez a glifozát hatékonyságáról, a géntechnológiával módosított növények kereskedelmi forgalomba kerülése után. A kutatók az Egyesült Államok és Kanada földtudományi egyetemein végzett éves gyomirtószer-értékelési kísérletek adatait összegyűjtve kimutatták, hogy a glifozátos hatás jelentős és gyors csökkenést mutat mind a hét vizsgált gyomnövényfaj esetében. „Tanulmányunk az egyik legnagyobb átfogó felmérést nyújtja arról, hogy a gyomnövényközösségek hogyan alkalmazkodtak az Észak-Amerikában példátlan léptékben elfogadott egyszerűsített gyomirtási taktikákhoz” – mondta Chris Landau, az USDA-ARS posztdoktori kutatója és a tanulmány fő szerzője.