Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Csicseriborsó: A hüvelyes, ami 2 euró/kg bevételt hoz

1. kép: (Forrás: Klaus Strotmann) Sötét magvak: Így lehet azonosítani az ibolyaszín virágú Desi típusú csicseriborsót. Sokkal gyakoribb a világos színű magvakkal rendelkező Kaubli típus.

Különösen Dél-Németország száraz és meleg vidékein alkalmazzák alternatív kultúrnövényként a csicseriborsót – ez is téma volt a DLG szántóföldi napjain. 

A csicseriborsó régóta szerepel a német tányérokon falafel vagy hummusz formájában, a szántóinkon azonban igazi ritkaságnak számít. Csak néhány száz hektárnyi területen termesztik Németországban, amelyek nagy része bio.  A világ harmadik legfontosabb hüvelyese kedveli a meleget és szárazságot, ezért eddig a fő termőterületeit Indiában, Pakisztánban és a Földközitenger térségében lehetett megtalálni. 

Jelenleg azonban a csicseriborsót Németország számára is érdekes kultúraként árulják, – az éghajlati igényei miatt Kai Dommaschk, a Lidea termékmenedzsere főként Bajorországban és Baden-Wüttembergben tudja elképzelni. „Nem csak az éghajlat változik, hanem a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is” – magyarázza Dommaschk – és a csicseriborsó mindhárom változásra jó válasz.

Belépés az Egyesületbe: Rólunk / Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület menüpont alatt

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás