Csicseriborsó: A hüvelyes, ami 2 euró/kg bevételt hoz
Különösen Dél-Németország száraz és meleg vidékein alkalmazzák alternatív kultúrnövényként a csicseriborsót – ez is téma volt a DLG szántóföldi napjain.
A csicseriborsó régóta szerepel a német tányérokon falafel vagy hummusz formájában, a szántóinkon azonban igazi ritkaságnak számít. Csak néhány száz hektárnyi területen termesztik Németországban, amelyek nagy része bio. A világ harmadik legfontosabb hüvelyese kedveli a meleget és szárazságot, ezért eddig a fő termőterületeit Indiában, Pakisztánban és a Földközitenger térségében lehetett megtalálni.
Jelenleg azonban a csicseriborsót Németország számára is érdekes kultúraként árulják, – az éghajlati igényei miatt Kai Dommaschk, a Lidea termékmenedzsere főként Bajorországban és Baden-Wüttembergben tudja elképzelni. „Nem csak az éghajlat változik, hanem a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is” – magyarázza Dommaschk – és a csicseriborsó mindhárom változásra jó válasz.