Melyek a szója legfontosabb betegségei, és hogyan lehet hatékonyan védekezni ellenük?
Fitoftórás gyökér- és szárrothadás – Phytophthora sojae
Kórokozó: Phytophthora sojae, egy talajban előforduló gomba, amely jelentős károkat okozhat a szójaállományban.
Kedvező időjárási feltételek a fitoftórás gyökér és szárrothadás kialakulásához:
- Mérsékelt hőmérséklet: A Phytophthora sojae a mérsékelt, 20 °C és 30 °C (68 °F és 86 °F) közötti hőmérsékletet kedveli.
- A Phytophthora sojae kötött vagy nedves talajban is jól fejlődik. A szójaállomány megfertőzéséhez a hosszan tartó csapadékos időjárás vagy a túlöntözés kedvező környezetet teremthet.
- A magas páratartalom, különösen meleg időjárás esetén, elősegíti a Phytophthora sojae fejlődését és terjedését.
A fitoftórás gyökér- és szárrothadás tünetei a szójában:
- A kikelés előtt vagy után a magok rothadnak, és a csíranövények elpusztulnak, ez az állapot az úgynevezett damping-off.
- A szezon közepén vagy végén az egyik tünet a talaj felszínétől felfelé terjedő, csokoládébarna színű szárelváltozás jelenléte.
- Előfordulhat a levelek klorózisa, nekrózisa és a növények hervadása.
- A jelenség gyakori előfordulása gyakran foltokban és alacsonyabban fekvő területeken figyelhető meg.