Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

DEXTER

Újdonság az őszi borsó termesztésben

  • Közép-Korai tenyészidő, hosszan tartó virágzás nagy produktivitás- és nagyfokú termésstabilitás
  • Közepesen magas növények, kiváló állóképességgel
  • Átlagosnál nagyobb ezerszem tömeg, sárga magszínű fehérjében gazdag termés
  • Kiváló kórokozókkal szembeni tolerancia szint, kiemelkedően jó télállóság, biztonságosan termeszthető őszi fajta

Meghatározó tulajdonságok:

  • Szemtermése a hasonló érésidejű tavaszi vetésű fajtákhoz képest legalább két héttel hamarabb betakarítható. Ezért korai- és kiemelten fontos értékes fehérjeforrás, mely a növények jó állóképességből adódóan ütemesen és veszteségektől mentesen
  • A tavaszi fajtákénál sokkal nagyobb produktivitás mellett, pergésre nem hajlamos hüvelyekkel, továbbá küllemi- és beltartalmi adottságai révén piacos árumag terméssel jellemezhető
  • Kiemelkedően jó ellenálló képesség a károsítókkal szemben, nagyfokú termésstabilitás az egész tenyészidőszakban

Agronómiai jellemzők

Termés minőségi mutatók

Agrotechn.adatok – Vetés

Vetésidő- és talajhőmérséklet: Már szeptember közepétől vethető, de a fő vetési idő jellemzően október első dekádjára esik (szept. 20 – okt. 20) amikor a vetéshez előkészített talajok az őszies időjárás hatására már kellő nedvességgel rendelkeznek és a művelések után ülepedettek is egyben. Az októberi és az esetlegesen megkésett vetésekben fontos szempont, h. a vetés mélységében a talaj hőmérséklete tartósan még 6-8oC-os legyen.

Vetésidő tolerancia: A fajta jó vetésidő toleranciájú, de javasolt az őszi borsó vetéseket október közepével befejezni az egyenletes csírázás és kelés, a harmonikus őszi fejlődés és a jó állomány fejlettség kialakulása céljából, mert mindezek a jó fejlettségi mutatók a télálló képességet jelentősen befolyásolják.

Vetésmélység: középkötött és kötött talajokon 5-6 cm, lazább talajokon akár 7-8 cm mély vetés javasolt

Vetőmag norma: 85-90 növény/m2 , amit jellemzően 95-100 mag/m2 kivetésével érhetünk el (a vetőmag normát minden esetben a termesztési körülmények és a vetőmag használati értékének függvényében javasoljuk meghatározni)

Agrotechn.adatok – Tápanyagellátás

Alaptrágyázás: kiemelkedően fontos vetés előtt a komplex hatóanyag tartalmú foszfor, kálium, kalcium és magnézium túlsúlyos (NPK) kijuttatása az őszi időszakban: mindez hatóanyagban kifejezve 50-60 kg/ha (N), 80-90 kg/ha (P2O5), 100-110 kg/ha (K2O) és amennyiben mészszegény a talaj ekkor javasolt kalkulálni a meszezéssel is amit 80-90 kg/ha (CaO) hatóanyagtartalom mellet valósíthatunk meg optimálisan

Fejtrágyázás: kis mennyiségű nitrogén tartalmú trágya kijuttatása indokolt a kora tavaszi időszakban a tél utáni regeneráció és a kezdeti fejlődés megtámogatása miatt: ez 30-40 kg/ha nitrogén hatóanyagot jelent, melyet lehetőleg MgO és CaO tartalmú műtrágyák segítségével javasolunk pótolni

Agrotechn.adatok – Növényvédelem

Alapszabály: okszerűen, megelőző módon, integrált szemlélettel és mindenkor a helyi jogszabályi előírások betartásával

Gyomszabályozás: borsóban engedélyezett formulációval kelés előtti és utáni kezelések lehetségesek: javasoljuk a várható gyomösszetétel, a gyomosítás mértékének megfelelő hatóanyagú és a kultúrára kíméletes vegyszer(ek) megválasztását. Figyelem: intenzív esőzéseket követően állománykezelés 4-5 száraz nap elteltével kivitelezhető (kultúra levelén viaszréteg visszaépülés)

Károsítók elleni védelem: a változó fenológiai állapot, és általánosságban megközelítve a szárazabb ősz/tavasz a rovarkártevők, csapadékosabb ősz/tavasz a gombakárosítás fellépését fokozza melyben okszerűen és megfelelő időzítéssel javasoljuk a védekezést kivitelezni

Agrotechn.adatok – Betakarítás

teljes érésben, alacsony kombájn dobfordulattal és a gabonáknál megszokottnál nagyobb dobhézaggal a szemek törésének csökkentése miatt ekkor a hüvelyek világos barnák, a szemek 16-18% nedvességtartamúak fajtára jellemzően egyenletesen sárga színűek

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás