Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Felhasználás

Étkezési szárazborsó/abrak/: Az étkezési szárazborsó vetésének fontossága elsősorban az abraktakarmány előállításában van. Az abraktakarmányok a koncentrált takarmányok jellemző képviselői, hiszen ezekben a magvakban nagy az energiakoncentráció. Az abraktakarmányok a keveréktakarmány-gyártás alapanyagai, és mint ilyenek elsősorban a tápfogyasztó állataink a sertés és a baromfi takarmányozásában játszanak fontos szerepet. Nagy táplálóanyag koncentrációjuk révén nélkülözhetetlen a nagy termelésű kérődzők rendszerében is.

Forrás:https://mezohir.hu/2023/12/07/agrar-szarazborso-tamogatas-jovedelmezoseg-mezogazdasag/

Takarmányborsó: A takarmányborsó magas fehérjetartalmú kultúrnövény, ami takarmány céljára termelve különböző módon használható fel: zöldtakarmányként, szénaként, szenázsként, silóként, szárításra és száraz szemtermésként.

A takarmányborsó a legkisebb veszteséggel megtermelhető, legolcsóbb zöldtakarmány. Zöldtakarmányként, különösen ha nagyobb mennyiségről van szó, nem lehet huzamosabb ideig megőrizni, ami jelentős mértékben lerövidíti a felhasználás időtartamát. A zöldtakarmány hozama és takarmányozási értéke nagyban függ a betakarítás időpontjától. A szárazanyag és a fehérje-felhalmozódás a hüvelyképződés és a szemtelítődés szakaszában a legintenzívebb.

A takarmányborsó, amennyiben korábban, a szemtelítődés kezdete előtt kerül betakarításra, alkalmas szénakészítésre. A megdőlés elkerülése és a kiegyensúlyozott takarmány előállítása érdekében a takarmányborsót nagyobb szárazanyag-tartalmú kalászos-gabonákkal kevert vetésben kell termelni, így kedvezőbb feltétel alakul ki a szárításra. Ebben az esetben a betakarítás a virágzás derekától a teljes virágzásig húzódó szakaszban, de a kalászos-gabonák kalászolása előtt történik. Bizonyos esetekben szükség mutatkozik a zöldtömeg dehidrálására, így borsólisztet nyerünk, aminek minősége nem marad el a lucernaliszt minőségétől.

A tiszta vetésben termesztett takarmányborsó, mindenekelőtt alacsony cukortartalma és magas puffer-képessége miatt nem alkalmas silótakarmány-készítésre, ami pótolható a borsó kalászos gabonákkal történő kevert vetésével. A minél nagyobb szárazanyag-tartalom elérése céljából a silózásra akkor kerül sor, amikor a borsón megtörtént a hüvelyképződés kétharmada, a gabonák pedig nagyban kalászolnak. A takarmányborsó silózása különböző vegyi tartósítószerek és szénhidrátokban gazdag takarmányok hozzáadásával történik.

A takarmányborsó termelésének egyik legnagyobb előnye más egyéves takarmánynövényekhez viszonyítva, hogy rendkívül alacsony a magantinutritív-anyag tartalma, ami lehetővé teszi a mag előzetes hőkezelés nélküli felhasználását közvetlenül aratás után, ami a gazdaságokat függetleníti a feldolgozóipartól. A borsó a növényi eredetű fehérjék gazdag forrása (23-27%) és az állattenyésztés szükségletére jelentős mértékben pótolja a növényi eredetű fehérjék hiányát. A mag emészthetősége rendkívül magas, így a borsót a legjobban emészthető szemestakarmányok közé sorolják. A borsómag gazdag metioninban, ami az állatok takarmányában egyike a legfontosabb aminosavaknak, magas a lizintartalma is, ami a takarmányborsónak külön nutritív értéket kölcsönöz. A töménytakarmányokban a darált borsómag különböző arányokban vehet részt, ami a háziállatok fajtájától és kategóriájától függ. A tojótyúkok takarmányába 15%, a malacok takarmányába legfeljebb 15 %, míg a hízósertések takarmányába 30%-ig adagolható, a hízómarhák napi takarmányadagjába 2,0-2,5 kg, a fejőstehenek napi takarmányadagjába pedig 3,5-4,0 kg takarmányborsó keverhető.

Zöldborsó: A borsó sokoldalú zöldség, amelyet sokféleképpen fel lehet használni az ételkészítés során. A borsó nagyon tápláló és könnyen emészthető, és számos fontos tápanyagot tartalmaz, például fehérjét, rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat. A borsóval készült ételek nem csak ízletesek, hanem egészségesek is, és számos ételhez hozzáadhatók, hogy ízletes és tápláló ételeket készítsünk. A borsó nem csak finom, hanem nagyon tápláló is, és számos jótékony hatása van a szervezetre. A borsóban található tápanyagok és antioxidánsok számos egészségügyi előnnyel járnak, így érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe.

Források:

https://ifvcns.rs/wp-content/uploads/2015/11/IPA-publikacija-o-stocnom-grasku-madjarski.pdf
https://zoldseginfo.hu/a-borso-jellemzoi-termesztese-felhasznalasa/
https://www.gyarimag.hu/termekismertetok/huevelyesek/takarmany-borso

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás