Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Baktérium

Baktériumos zsírfoltosság és hervadás (Pseudomonas syringae pv. pisi)

Jellemzők:

Hazánk egész területén elterjedt, az 1960-es évek elejétől ismert baktériumos betegség. A csapadékosabb évjáratokban, területeken jelentős károkat okozhat. A korokozó a növény valamennyi föld feletti részét megfertőzheti. A fertőzött magok rosszul csíráznak, a fiatalon fertőződött csíranövények többsége elhal. Az idősebb növény levelein először kicsi, kerek, sötétzöld, vizenyős (zsírfolt szerű) foltok jelennek meg, majd ezek a foltok megnagyobbodnak, közepük szögletesen barnul, nekrotizálódik, és összefolyva szabálytalan elhalások jönnek létre. A száron hosszúkás foltosodás, és akár edénynyaláb-fertőződés is bekövetkezhet, aminek következtében a növény hervadni kezd. A hüvelyek megcsavarodnak, deformálódnak, amik felületén szintén besüppedt, vizenyős foltok alakulnak ki, ennek következtében a magok is fertőződnek. A fertőzött magok elszíneződnek, a köldöki részen vizenyős, barnás-sárgás foltok jelennek meg.

A korokozó magában a magban, annak felületén vagy fertőzött növényi maradványokon telel át. A borsó vegetációs időszakában az eső (főként a heves zápor, zivatar), a szél és rovarok terjeszthetik. A növényekbe felületi sebzéseken, illetve a légzőnyílásokon (sztómákon) keresztül jut be.

Megelőzés és védekezés:

Megelőző intézkedéseket tudunk tenni a betegség kivédéséhez. Fontos, hogy egészséges, fémzárolt, csávázott vetőmagot használjunk. A fertőzött növényi maradványokat meg kell semmisíteni, mélyen aláforgatni. A vetésváltást rendszerét szabályszerűen kell követni. A borsó termesztését lehetőségekhez mérten kerülni kell a mély fekvésű, nagyon nedves, vizenyős területeken.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás