Vízoldható szójapoliszacharidok
Forradalmi újítás az üdítőital- és készételiparban
A szójapép – bőséges melléktermék, korlátozott felhasználással


Az ipari szójafeldolgozás (elsősorban tofu- és szójaital-gyártás) során jelentős mennyiségű szójapép keletkezik, amelyből ugyan bizonyos hányad élelmiszerekben vagy egyéb termékekben hasznosul, a melléktermék nagy része továbbra is felhasználatlan marad. A szójafeldolgozó cégek számára a melléktermék kezelése komoly logisztikai és költségterhet jelent, miközben a szójarostok ártalmatlanítása számottevő környezeti terhelést okoz. A Fuji Oil esetében is jelentős mennyiségű szójarost keletkezett, amelynek kezelése – például szárítás után műtrágya- vagy takarmánycélú felhasználásra – számottevő ráfordítást igényelt.
A szója sokoldalú hasznosításában rejlő lehetőségekbe vetett bizalom és az ágazat fejlesztése iránti elkötelezettség ösztönözte a vállalatot arra, hogy új megoldásokat keressen, és kutatásokat indítson a szójapép magasabb hozzáadott értékű feldolgozási útvonalainak feltárására.
Új távlatok az élelmiszeripari rostok előállításában: vízoldható szójapoliszacharidok

A szójapép jelentős mennyiségű, élelmiszeripari szempontból értékes rostot tartalmaz, és a poliszacharidokról – mint élelmi rostokról – régóta ismert, hogy kedvező technológiai tulajdonságokkal és táplálkozás-élettani hatásokkal rendelkeznek. A Fuji Oil kutatócsoportjának sikerült olyan eljárást kidolgoznia, amellyel a szójapép rosttartalmából vízoldható frakció – azaz vízoldható szójapoliszacharid – nyerhető ki ipari méretekben. A feltárt technológia mérföldkőnek bizonyult, hiszen korábban nem állt rendelkezésre hatékony módszer ennek a mellékterméknek a magas hozzáadott értékű feldolgozására. Az így előállított vízoldható poliszacharidok élelmiszeripari alkalmazási lehetőségeit vizsgálva a kutatók számos olyan funkcionális tulajdonságot azonosítottak, amelyek új felhasználási irányokat és széles iparági potenciált nyitottak meg.






Belépés az Egyesületbe ITT