Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Technológiai és eszközrendszer

A bab termesztéstechnológiája és az alkalmazott eszközrendszer nagymértékben függ a termesztés méretétől és céljától. Házikerti termesztésben minimális eszközigénnyel, főként kézi munkával is sikeresen termeszthető, míg nagyüzemi körülmények között gépesített rendszerek alkalmazása szükséges.

A talaj-előkészítés során őszi mélyszántást (25-30 cm) végzünk, tavasszal pedig kombinátorozással vagy tárcsázással alakítjuk ki a megfelelő magágyat. A talajművelés során fontos a talaj megfelelő porhanyósságának és nedvességtartalmának biztosítása. A bab érzékeny a talaj tömörödöttségére, ezért kerülni kell a nehéz gépek használatát nedves talajon.

Az öntözés kulcsfontosságú, különösen a virágzás és a hüvelyképződés időszakában. Csepegtető öntözés, mikroszórófejes rendszer vagy szórófejek egyaránt alkalmazhatók. A víztakarékos, precíziós öntözési rendszerek előnyben részesítendők. Az öntözővíz mennyisége függ az időjárástól, általában 20-30 mm alkalmanként.

A tápanyag-utánpótlás során ügyelni kell a nitrogén, foszfor és kálium megfelelő arányára. A bab gyökérgümőiben nitrogénmegkötő baktériumok élnek, ezért kisebb nitrogénadagok elegendőek, mint más zöldségféléknél. Az alaptrágya mellett fejtrágyázásra is szükség lehet, különösen intenzív termesztésben.

A növényvédelem gépesítése permetezőgépekkel történik, amelyek lehetnek háti (kisüzemi), vontatott vagy önjáró (nagyüzemi) kivitelűek. A modern, precíziós permetezőgépek képesek minimalizálni a vegyszerfelhasználást, csökkentve a környezeti terhelést.

A betakarítás zöldbab esetén kézzel vagy speciális betakarítógéppel történhet, szárazbab esetén kombájnnal. A termény tisztítása, osztályozása, csomagolása szintén gépi úton végezhető nagyüzemi körülmények között. A korszerű post-harvest technológiák (gyorshűtés, ellenőrzött légterű tárolás) jelentősen meghosszabbíthatják a zöldbab eltarthatóságát.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás