Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Felhasználás


Szójaolaj

Szójaolaj

A szójabab termesztésének volumenét elsősorban ipari célok segítették elő, hiszen jelentős olajtartalma miatt a vegyipar és az élelmiszeripar is alapanyagaként kezdte alkalmazni. Napjainkban táplálkozástudományi szempontból a szója, mint élelmiszer- vagy takarmány alapanyag, megosztó növény lett. Számos tanulmány foglalkozik a fogyasztásával járó jótékony, illetve esetleges káros hatásaival. Konszenzus a megítélésében egyelőre nincsen, az érvek és ellenérvek felsorolása mellett azonban egyik oldal sem vitatja a tényeket, miszerint viszonylag magas a nyersfehérje tartalma, mely értékes aminosavakból áll, ezen kívül jelentős olajtartalommal rendelkezik, mely nem átlagos zsírsav összetételű.

A szójaolajban a zsírsavak legnagyobb arányát a telítetlen, főként a többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki, az alábbi arányban:

  • 51-57% linolsav
  • 23-29% olajsav
  • 3-6% linolénsav
  • 0,9-2,5% arachidonsav

melyek a betegségek megelőzésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Kimagasló mennyiségben tartalmazza az omega-6 zsírsavat, vagy más néven a linolsavat, mely az emberi szervezet számára esszenciális. 100 g szójaolaj 16 g telített, 23 g egyszeresen, és 58 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, így a telített zsírsavak hányada a 20%-ot sem érik el.

A szójaolaj vitamin-összetétele is nagyon változatos. Gazdag a legértékesebb E vitaminban (alfa-tokoferolban), amelynek tartalma elérheti a 17 mg / 100 gramm terméket. Ezen kívül a szójaolaj tartalmaz K-vitamint, folsavat, kolint, valamint ásványi anyagokat, például kalciumot, cinket és vasat.

A szójaolajat általában egy többszintes oldószeres extrahálással vonják ki a szójababból, de esetenként előfordulhat, hogy egy előzetes előkészítést követően mechanikus úton sajtolják ki. Takarmányipar vonatkozásában is van jelentősége a szójaolajnak, mert egyrészt a gazdasági haszonállatok szükségleti igényeinek megfelelő energiaszintű takarmányok gyártásához alkalmazzák alapanyagként, másrészt gyártástechnológiai szempontból a pelletálhatóságot és granulátum minőségét javítja.

Az élelmiszeripari felhasználása is kiterjedt: főzési célú étkezési olaj, valamint margarinok, pékáru féleségek és cukrászati termékek előállításához is felhasználják.

A vegyiparban és a gyógyszeriparban felületaktív anyagok, hígítók, emulgeálószerek, szappanok, mosószerek, műanyagok, színezékek, szintetikus olajok és különböző foszfatit-koncentrátumok gyártásának kiinduló alapanyaga.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás