Szójaolaj
Full-fat szója
Szójaolaj
A szójabab termesztésének volumenét elsősorban ipari célok segítették elő, hiszen jelentős olajtartalma miatt a vegyipar és az élelmiszeripar is alapanyagaként kezdte alkalmazni. Napjainkban táplálkozástudományi szempontból a szója, mint élelmiszer- vagy takarmány alapanyag, megosztó növény lett. Számos tanulmány foglalkozik a fogyasztásával járó jótékony, illetve esetleges káros hatásaival. Konszenzus a megítélésében egyelőre nincsen, az érvek és ellenérvek felsorolása mellett azonban egyik oldal sem vitatja a tényeket, miszerint viszonylag magas a nyersfehérje tartalma, mely értékes aminosavakból áll, ezen kívül jelentős olajtartalommal rendelkezik, mely nem átlagos zsírsav összetételű.
A szójaolajban a zsírsavak legnagyobb arányát a telítetlen, főként a többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki, az alábbi arányban:
- 51-57% linolsav
- 23-29% olajsav
- 3-6% linolénsav
- 0,9-2,5% arachidonsav
melyek a betegségek megelőzésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Kimagasló mennyiségben tartalmazza az omega-6 zsírsavat, vagy más néven a linolsavat, mely az emberi szervezet számára esszenciális. 100 g szójaolaj 16 g telített, 23 g egyszeresen, és 58 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, így a telített zsírsavak hányada a 20%-ot sem érik el.
A szójaolaj vitamin-összetétele is nagyon változatos. Gazdag a legértékesebb E vitaminban (alfa-tokoferolban), amelynek tartalma elérheti a 17 mg / 100 gramm terméket. Ezen kívül a szójaolaj tartalmaz K-vitamint, folsavat, kolint, valamint ásványi anyagokat, például kalciumot, cinket és vasat.
A szójaolajat általában egy többszintes oldószeres extrahálással vonják ki a szójababból, de esetenként előfordulhat, hogy egy előzetes előkészítést követően mechanikus úton sajtolják ki. Takarmányipar vonatkozásában is van jelentősége a szójaolajnak, mert egyrészt a gazdasági haszonállatok szükségleti igényeinek megfelelő energiaszintű takarmányok gyártásához alkalmazzák alapanyagként, másrészt gyártástechnológiai szempontból a pelletálhatóságot és granulátum minőségét javítja.
Az élelmiszeripari felhasználása is kiterjedt: főzési célú étkezési olaj, valamint margarinok, pékáru féleségek és cukrászati termékek előállításához is felhasználják.
A vegyiparban és a gyógyszeriparban felületaktív anyagok, hígítók, emulgeálószerek, szappanok, mosószerek, műanyagok, színezékek, szintetikus olajok és különböző foszfatit-koncentrátumok gyártásának kiinduló alapanyaga.
Full-fat szójaNapjainkra már a szója térhódítása mind az élelmiszeriparban, mind pedig az intenzív takarmányozás során vitathatatlan. A szójabab ipari feldolgozása során kinyert szója olajat széleskörűen használják és a melléktermékként keletkező extrahált szójadara is – mint kiváló fehérjetakarmány – a mai napig a takarmányipar egyik legmeghatározóbb alapanyaga.
Az állattenyésztésben végbemenő jelentős genetikai fejlődés, az intenzív felnevelést igénylő fajták táplálóanyag-szükségletének biztosítása előtérbe helyezi olyan takarmánykomponens használatát, amelyek biológiai értéke kiváló, jelentős fehérjetartalom és ugyanakkor kedvező aminosav összetétel jellemzi, a takarmányok energiaszintjét fokozza. Alternatív alapanyagok használatát az utóbbi időszakban a feldolgozóipar részéről támasztott, elsősorban a baromfiágazatot érintő, állati fehérje mentes takarmányok etetésére vonatkozó követelmények is indokolják. A felsorolt valamennyi kritériumot teljesíti a hőkezelési eljárás mellett feldolgozott, teljes zsírtartalmú szójabab, a full-fat szója. A nyers szójababra jellemző ún. antinutritív anyagok, melyek gátolják az emésztőcsatornában a tripszin működését, ezáltal a fehérjék hasznosulását, hőkezelési eljárással inaktiválhatók.
A hazai nagyobb üzemek által gyártott full-fat szója, német technológiai eljárás szerint készül, első fázisban a szójababot roppantással, majd előgőzöléssel előkészítik a hidrotermikus reaktorban történő tényleges hőkezelésre, innen kikerülő anyag expanderbe kerülve nyeri el végső struktúráját.
A full-fat szója táplálóanyag-tartalma:
Szárazanyag | % | 88,00 | Lizin | % | 1,99 | Kalcium | % | 0,23 | ||
Nyers fehérje | % | min.33,00 | Metionin | % | 0,50 | Foszfor | % | 0,57 | ||
Nyers zsír | % | min.19,00 | M+C | % | 1,05 | Nátrium | % | 0,01 | ||
Nyers rost | % | 6,50 | Treonin | % | 1,27 | Klorid | % | 0,03 | ||
DEsertés | MJ/kg | 18,00 | Triptofán | % | 0,48 | Kálium | % | 1,76 | ||
MEsertés | MJ/kg | 16,80 | Arginin | % | 2,29 | Kolin-klorid | mg/kg | 2860 | ||
AMEbaromfi | MJ/kg | 13,50 | Izoleucin | % | 1,45 | Ureáz aktivitás | mgN/g | <0,4 | ||
NEm | MJ/kg | 10,30 | Leucin | % | 2,46 | |||||
NEl | MJ/kg | 7,13 | Valin | % | 1,55 | |||||
NEg | MJ/kg | 5,30 |
Felhasználás:
Széleskörűen használható különböző állatfajok, elsődlegesen baromfi, főként pulyka, brojler takarmányokban, de a malac és koca takarmányok komponenseként is kiváló. Egyéb állatfajok takarmányozása során is eredményesen alkalmazható alapanyag, akár nyúl takarmányokról vagy tejelő szarvasmarha adagokról legyen szó.
Kiszerelés: zsákos 40 kg, ömlesztett, big-bag
Tárolás: Nedvességtől védett, hűvös helyen. Raklapos, zsákos kiszerelés esetén tanácsos a zsugorfólia eltávolítása.