Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Felhasználás


Szójaolaj
Full-fat szója

Szójaolaj

A szójabab termesztésének volumenét elsősorban ipari célok segítették elő, hiszen jelentős olajtartalma miatt a vegyipar és az élelmiszeripar is alapanyagaként kezdte alkalmazni. Napjainkban táplálkozástudományi szempontból a szója, mint élelmiszer- vagy takarmány alapanyag, megosztó növény lett. Számos tanulmány foglalkozik a fogyasztásával járó jótékony, illetve esetleges káros hatásaival. Konszenzus a megítélésében egyelőre nincsen, az érvek és ellenérvek felsorolása mellett azonban egyik oldal sem vitatja a tényeket, miszerint viszonylag magas a nyersfehérje tartalma, mely értékes aminosavakból áll, ezen kívül jelentős olajtartalommal rendelkezik, mely nem átlagos zsírsav összetételű.

A szójaolajban a zsírsavak legnagyobb arányát a telítetlen, főként a többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki, az alábbi arányban:

  • 51-57% linolsav
  • 23-29% olajsav
  • 3-6% linolénsav
  • 0,9-2,5% arachidonsav

melyek a betegségek megelőzésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Kimagasló mennyiségben tartalmazza az omega-6 zsírsavat, vagy más néven a linolsavat, mely az emberi szervezet számára esszenciális. 100 g szójaolaj 16 g telített, 23 g egyszeresen, és 58 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, így a telített zsírsavak hányada a 20%-ot sem érik el.

A szójaolaj vitamin-összetétele is nagyon változatos. Gazdag a legértékesebb E vitaminban (alfa-tokoferolban), amelynek tartalma elérheti a 17 mg / 100 gramm terméket. Ezen kívül a szójaolaj tartalmaz K-vitamint, folsavat, kolint, valamint ásványi anyagokat, például kalciumot, cinket és vasat.

A szójaolajat általában egy többszintes oldószeres extrahálással vonják ki a szójababból, de esetenként előfordulhat, hogy egy előzetes előkészítést követően mechanikus úton sajtolják ki. Takarmányipar vonatkozásában is van jelentősége a szójaolajnak, mert egyrészt a gazdasági haszonállatok szükségleti igényeinek megfelelő energiaszintű takarmányok gyártásához alkalmazzák alapanyagként, másrészt gyártástechnológiai szempontból a pelletálhatóságot és granulátum minőségét javítja.

Az élelmiszeripari felhasználása is kiterjedt: főzési célú étkezési olaj, valamint margarinok, pékáru féleségek és cukrászati termékek előállításához is felhasználják.

A vegyiparban és a gyógyszeriparban felületaktív anyagok, hígítók, emulgeálószerek, szappanok, mosószerek, műanyagok, színezékek, szintetikus olajok és különböző foszfatit-koncentrátumok gyártásának kiinduló alapanyaga.

Full-fat szója

Napjainkra már a szója térhódítása mind az élelmiszeriparban, mind pedig az intenzív takarmányozás során vitathatatlan. A szójabab ipari feldolgozása során kinyert szója olajat széleskörűen használják és a melléktermékként keletkező extrahált szójadara is – mint kiváló fehérjetakarmány – a mai napig a takarmányipar egyik legmeghatározóbb alapanyaga. 

Az állattenyésztésben végbemenő jelentős genetikai fejlődés, az intenzív felnevelést igénylő fajták táplálóanyag-szükségletének biztosítása előtérbe helyezi olyan takarmánykomponens használatát, amelyek biológiai értéke kiváló, jelentős fehérjetartalom és ugyanakkor kedvező aminosav összetétel jellemzi, a takarmányok energiaszintjét fokozza. Alternatív alapanyagok használatát az utóbbi időszakban a feldolgozóipar részéről támasztott, elsősorban a baromfiágazatot érintő, állati fehérje mentes takarmányok etetésére vonatkozó követelmények is indokolják. A felsorolt valamennyi kritériumot teljesíti a hőkezelési eljárás mellett feldolgozott, teljes zsírtartalmú szójabab, a full-fat szója. A nyers szójababra jellemző ún. antinutritív anyagok, melyek gátolják az emésztőcsatornában a tripszin működését, ezáltal a fehérjék hasznosulását, hőkezelési eljárással inaktiválhatók. 

A hazai nagyobb üzemek által gyártott full-fat szója, német technológiai eljárás szerint készül, első fázisban a szójababot roppantással, majd előgőzöléssel előkészítik a hidrotermikus reaktorban történő tényleges hőkezelésre, innen kikerülő anyag expanderbe kerülve nyeri el végső struktúráját. 

A full-fat szója táplálóanyag-tartalma:

Szárazanyag%88,00Lizin%1,99Kalcium%0,23
Nyers fehérje%min.33,00Metionin%0,50Foszfor%0,57
Nyers zsír%min.19,00M+C%1,05Nátrium%0,01
Nyers rost%6,50Treonin%1,27Klorid%0,03
DEsertésMJ/kg18,00Triptofán%0,48Kálium%1,76
MEsertésMJ/kg16,80Arginin%2,29Kolin-kloridmg/kg2860
AMEbaromfiMJ/kg13,50Izoleucin%1,45Ureáz aktivitásmgN/g<0,4
NEmMJ/kg10,30Leucin%2,46
NElMJ/kg7,13Valin%1,55
NEgMJ/kg5,30

Felhasználás:

Széleskörűen használható különböző állatfajok, elsődlegesen baromfi, főként pulyka, brojler takarmányokban, de a malac és koca takarmányok komponenseként is kiváló. Egyéb állatfajok takarmányozása során is eredményesen alkalmazható alapanyag, akár nyúl takarmányokról vagy tejelő szarvasmarha adagokról legyen szó.

Kiszerelés: zsákos 40 kg, ömlesztett, big-bag

Tárolás: Nedvességtől védett, hűvös helyen. Raklapos, zsákos kiszerelés esetén tanácsos a zsugorfólia eltávolítása.

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás