Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Csicseriborsó alapok

Közepes hőigényű növény, termesztésére nagyobb melegre van szükség, mint a hazai termesztésű borsófajoknak. A hajtások növekedéséhez már 13-17°C fok is elegendő, de virágai nulla fok alatt elfagynak. Ahogy haladunk a vegetációban, úgy nő a hőigénye: 90-120 napos tenyészideje alatt 1700-2400°C hőt igényel. Fényigényes növény: az erős fény növeli a termést, míg félárnyékban a hajtásai megnyúlnak vagy kevés virágot hoznak.
A lednek után a második legkevésbé vízigényes hüvelyes. Bár a csírázáshoz és a kezdeti növekedéshez több vizet igényel, de később öntözés nélkül is jól fejlődik.

Gyökere 50-60 cm mélyre hatoló, mérsékelten elágazó orsógyökér, melynek fele a talaj felső 20 cm-ében helyezkedik el. Gyökértömege a növény száraztömegének 11-12%-a, így nagyon jó a víz- és tápanyaghasznosítása. Gyökérzetén kevés gümő alakul ki, de azok 15%-kal nagyobbak, mint a borsóé.

Szára szürkészöld, ritkán sárgászöld színű. 40-70 cm magas, felálló, merev, négyszögletes, mirigyszőrös. Éréskor nem dől meg, takarmányozásra nem alkalmas.

Levele összetett, páratlanul szárnyalt. A levélkék fordított tojásdad alakúak, fűrészes szélűek. Egy-egy levelet 5-15 levélke alkot. Felületén alma- és oxálsavat tartalmazó mirigyszőrök találhatók.

Virága pillangós, fehér, rózsaszín vagy lilás árnyalattal. Lehet sárgászöld vagy kék. Június-júliusban virágzik. Önbeporzó, de nincs kizárva a kölcsönös megtermékenyítés sem. A keléstől számított 20-60. napra virágzik. Egy növényen 10 napig nyílnak a virágok. Egy tábla 15-30 napig virágzik.

Termése 2-3 cm-es csüngő hüvely 1-2 felfújt maggal. Felülete mirigyszőrös, nem pereg. Tövenként 70-80 hüvelyt is nevel.

Magja gömbölyű vagy szögletes, kis csőrnyúlvánnyal. Felülete ráncos vagy sima. A mag csírázóképessége a második év után hirtelen romlik.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás