A csicseriborsó magja A-vitamint, B-vitaminkomplexet, C-vitamint és lecitint tartalmaz. Maghéja könnyen emészthető, magja 22%-ban tartalmaz nyersfehérjét és 63%-ban szénhidrátot. Az átlagnál több cinket, mangánt és vasat, valamint minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Abraktakarmányként is keresett és a világ számos pontján alapvető fontosságú fehérjeforrás. Kiemelkedő a tápértéke és sokoldalúan felhasználható: az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, valamint hús- és tojásfehérje-pótlék, ami népszerűvé teszi a vegán vagy speciális étrendet követők körében.
A csicseriborsó magját korábban – a babhoz hasonlóan – pörkölve kávépótlónak használták. A borsóhoz hasonlóan főzelék, köret, saláta is készülhet belőle, de akár gluténmentes tésztafélék is. A falafel, azaz a vegán fasírozott a világ egyik legnépszerűbb streetfoodja. A csicseriborsóból készült krém, a humusz hazánkban is egyre többféle ízesítésben található meg az élelmiszerláncok hűtőpultjaiban. Dióéhoz hasonló íze miatt pörkölt csemegeként is kedvelt, de használják liszt-adalékként és helyettesítőként: a csicseriborsó-lisztből vagy -liszttel készült péksütemények és kenyerek nemcsak ízletesek, de sokáig eltarthatóak. Vízzel elkeverve pedig tojás helyett használhatjuk: még tojásrántottát is süthetünk belőle. A proteinben gazdag aquafabából, azaz a főzővizéből (illetve a konzerv levéből) tökéletes tojásfehérje-helyettesítő hab verhető fel, amiből akár habcsókot is készíthetünk.