A mezőgazdasági szervezetek uniós stratégiát szeretnének a fehérjeelőállításra vonatkozóan
3 európai érdekcsoport növényi fehérjére vonatkozó stratégiát követel.
A Copa & Cogeca mezőgazdasági termelői szervezet, a FEFAC szarvasmarha takarmányozási szervezet és az Euroseeds vetőmagipari szervezet felszólította az Európai Bizottságot, hogy vállaljon vezető szerepet a hazai termesztés és az európai növényi fehérjék felhasználásának előmozdításában.
Jogi keretek
A növényi fehérjék iránti növekvő kereslet kielégítéséhez – többek között az élelmiszeripar részéről – jogi keretre és egyértelmű célokra van szükségük. A jogi keretnek hozzá kell járulnia az európai növényi fehérjeágazat versenyképessé tételéhez.
„…Nem valószínű, hogy Európa rövid vagy középtávon teljesen önellátóvá válik…”
„Nem létezik egyszerű és könnyű megoldás az EU fehérjében gazdag fehérjeforrásokból való hiányának leküzdésére. A növénynemesítés, a termesztés és a feldolgozási technológia fejlődése ellenére Európa rövid vagy középtávon valószínűleg soha nem lesz teljesen önellátó (különösen a legjobb nemesítési technikákhoz, növényvédő szerekhez és műtrágyákhoz való hozzáférés hiányában)” – közölték a szervezetek.
Kisebb jelentőségű termesztés
Szerintük a fehérjenövényeket sok esetben másodlagos jelentőségűeknek vagy speciális kultúráknak tekintik, ami azt jelenti, hogy a növénybetegségek és kártevők elleni védekezéshez a gazdaságok szintjén nem állnak rendelkezésre megfelelő megoldások.
Biológiai célok a Zöld Megállapodásban
A szervezetek a Green Deal új biológiai célkitűzéseit is említik. Az erre vonatkozó szabályok és az esetleges kereskedelmi torzulások felerősítik a biológiai fehérjék strukturális hiányát.
Hosszú távú ösztönzők
Kifejezetten hosszú távú ösztönzőket szorgalmaznak az érdekeltek számára, betekintést az élelmiszeripari növényi fehérjék termelésébe és fogyasztásába, valamint keretet a versenyképes kutatáshoz. Azt is szeretnék, ha a fogyasztókhoz több információ jusson el az EU fenntartható mezőgazdasági termeléséről és a változatos, kiegyensúlyozott étrend előnyeiről.
Carolien Kloosterman
gazdasági szakíró
ALL ABOUT FEED
2022.03.25.