A szója teljesítménye 2022-ben
Az aszály miatt kevés volt a termés, de vajon hogyan alakultak a minőségi paraméterek?
A növénytermesztők számára a szójabab értékét a termés mennyisége jelenti, ezzel szemben a takarmánykeverék-gyártóknak a szójabab-feldolgozóktól vásárolt extrahált szójadara és full-fat szója nyersfehérje- és olajtartalma, illetve aminosav-összetétele számít.
A takarmánykeverék-gyártók a költségoptimalizáló receptúraszoftverek segítségével számos más, belföldön termesztett vagy importált alapanyagból, illetve takarmánykiegészítő felhasználásával képesek az állatok számára takarmányt előállítani. A feldolgozott szójabab mégis rendkívüli jelentőséggel bír nagy fehérjetartalma és kiváló biológiai értéke révén. A szójabab és származékainak sokoldalú felhasználhatóságából adódóan az értékláncuk igen összetett. Vajon a jelen gazdasági helyzet és a fenntarthatósági kihívások összefogásra késztetik a jövőben az értéklánc szereplőit a minőségi alapanyag-előállítás (szójabab és származékai) érdekében?