Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

A szójaolaj részleges kiváltása rovarzsírral a broiler takarmányokban

A holland Better-Life 1 csillagos címke egy újkeletű koncepció, amely egy lassan növő broiler fajtához köthető. A rovartermékek helyi összetevőként való beépítése tovább növelheti az ilyen típusú csirkehústermelés fenntarthatóságát. Fotó: N: Jan Willem van Vliet

A Wageningen Livestock Research a PHW Group leányvállalatával, az Esbroval, a ForFarmers takarmánygyártóval és a Protix rovar-alapanyaggyártóval együttműködve végzett egy brojlercsirkékkel kapcsolatos tanulmányt, amelyben a szójaolaj 1%-át fekete katonalégy lárvájából kivont olajjal helyettesítették. A vizsgálatot az „A takarmányok rovaralapú takarmány-összetevőkkel való feljavítása az „1 Star Better Life” címkével ellátott brojlercsirkék számára” című PPP (köz- és magán együttműködési társulás) keretében végezték.

A világ népessége 2050-re várhatóan eléri a 9,7 milliárd főt, amely az élelmiszerek és takarmányok iránti kereslet növekedéséhez vezet. A brojlerelőállítás fontos szerepet játszik az állati fehérjék iránti növekvő globális kereslet kielégítésében. Ugyanakkor környezetvédelmi és társadalmi aggályok merülnek fel az intenzív tenyésztési rendszerrel és a szójadarával, mint a brojlerek takarmányában leggyakrabban használt fehérjeforrással kapcsolatban. A közelmúltban bevezetett újítások ugyan valamilyen szinten megoldást jelentenek ezekre az aggályokra, egyebek mellett az új és fenntarthatóbb összetevők felhasználása a brojlerek takarmányában, valamint a lassú növekedésű fajták használata az alternatív termelési rendszerekben. A rovartermékek értékes és fenntarthatóbb alternatív összetevőknek számítanak, mivel magas a tápértékük és hozzájárulnak a körforgásos gazdaság fejlődéséhez.

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás