Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

A talajvédő (konzerváló) talajművelés gazdasági vonatkozásai

Precíziós konzerváló talajművelés – PCM

Az Illinois-i Kukoricatermesztők és az Illinois-i Szója Szövetség közös programja

Alacsony SPR adatelemzés

(2015-2023 közötti adatok felhasználásával)

Amit a PCM program adatairól tudni kell

A precíziós konzerváló talajművelési program (PCM) mostanra közel 25.000 kukorica és szójabab szántóföldi évet számlál (több mint 890.000 hektár) Illinois államban 2015-2023 között. A PCM program 2015-ben indult egyetlen régióval Illinois keleti-középső részén. Ma a PCM Illinois, Nebraska és Kentucky 11 régiójában működik!

A PCM az illinois-i tápanyagveszteség csökkentését célzó stratégiára adott válaszként indult, így a kezdeti erőfeszítéseinket a nitrát-nitrogén és a foszfor megértésére összpontosítottuk Illinois állam leginkább drénezett részein. Ezek a területek voltak egyben az állam legtermékenyebb talajai is, ami azt jelentette, hogy a korai PCM-adatok sokkal több magas termőképességű szántóföldet tartalmaztak az alacsonyabb termőképességűekhez képest. 2020-ban szándékosan kiterjesztettük a PCM szolgáltatási területeit az állam alacsonyabb termőképességű (alacsonyabb SPR besorolású) részeire, és így 2023-ban végül közel azonos számú alacsonyabb és magasabb termőképességű szántóföldet vizsgáltunk. A PCM a talaj termőképességi besorolásokat az Illinois-i Egyetem osztja ki.Bulletin 810. számú kiadványa alapján, és a 135-nél kisebb SPR-értékkel rendelkező földeket „alacsony termőképességűeknek”, a 135ös vagy annál nagyobb pontszámmal rendelkezőket pedig „magas termőképességűeknek” nevezzük.

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás