Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Az amerikai szója elkötelezett amellett, hogy a jó táplálkozás és az egészség mindenki számára biztosítva legyen

Az Egészségügyi Világnap és az általa kiemelt fontos üzenet tiszteletére ezt a cikket Polly Ruhland, a United Soybean Board vezérigazgatója, Jim Sutter, a U.S. Soybean Export Council vezérigazgatója és Steve Censky, az American Soybean Association vezérigazgatója közösen írták. 

Mindenki megérdemli a lehetőséget, hogy jó egészségnek örvendjen. 

A tápláló élelmiszerekhez való hozzáférés alapvető fontosságú ahhoz, hogy az emberek ezt a lehetőséget megvalósíthassák. 

Ezek egyszerű, egyetemes igazságok, egyben sürgős felhívások is a cselekvésre. 

A 2020-as globális táplálkozási jelentés szerint világszerte minden kilencedik ember alultáplált. Minden harmadik túlsúlyos vagy elhízott. Majdnem minden negyedik 5 évesnél fiatalabb gyermeknél az alultápláltság miatt elmarad a növekedés. Röviden, túl sok ember nem jut tápláló élelmiszerekhez, és ennek következtében az egészség is sérül. 

A 2021-es Egészségügyi Világnap alkalmából mindannyiunknak meg kell ragadnunk az alkalmat, hogy értékeljük az elért eredményeket, és megújítsuk elhatározásunkat azzal összefüggésben, hogy mindent megteszünk a táplálkozással és az egészséggel kapcsolatos hiányosságok enyhítése érdekében. A szója megoldást kínál erre. 

Az amerikai szója szerepe a helyes táplálkozásban 

A jó minőségű fehérjéhez való hozzáférés alapvető fontosságú a helyes táplálkozás és az egészség szempontjából. A szója teljes értékű és magas tápértékű fehérje, amely a jó táplálkozáshoz szükséges mindhárom makrotápanyagot, valamint rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, alacsonyabb mennyiségű telített zsírral. A Szójatáplálkozási Intézet által koordinált, szakértői értékeléssel ellátott tanulmányok százai bizonyítják a szója biztonságosságát és egészségügyi előnyeit. 

A szója, mint megoldás az amerikai gazdálkodókkal kezdődik, akik vállalják a szójatermesztésben betöltött szerepüket, és a tápláló, biztonságos és megfizethető fehérje – mind az emberek élelmezésére, mind az állatok takarmányozására szolgáló – szállítói. Ez lehetővé teszi az egészséges és ízletes táplálkozást, és jobb megélhetést biztosít a családok számára az egész bolygónkon. Továbbá a szójatermesztők ezt a létfontosságú alapanyagot a minőség, megbízhatóság és fenntarthatóság jegyében biztosítják, amelyben elsők a világon. 

Azt is tudjuk, hogy az élelmiszer-preferenciák létfontosságúak és a tápláló fehérje iránti globális fogyasztói igények kielégítése érdekében a U.S. Soy valamennyi kultúra kulináris választását minden formában ünnepli – akár a csirkét, halat, sertéshúst, marhahúst, tejtermékeket vagy növényi alapú lehetőségeket részesítik előnyben. 

Az emberek számára a szója olyan teljes értékű fehérjeválasztékot biztosít, amely az egészséges vegetáriánus vagy vegán étrend alapjául szolgálhat, valamint a világ számos területén a hagyományos, egészséges konyhák alapvető összetevője. Az SNI és mások által végzett kutatások a kiváló minőségű fehérje biztosításán túlmenően kimutatták, hogy a szójának számos egyéb egészségügyi előnyei vannak, a szív egészségének javulásától kezdve a rák egyes formáinak csökkentett kockázatáig. 

A szójababon túl: a táplálkozás előmozdítása világszerte 

Több fronton is sok a tennivaló, ha el akarjuk érni az Egészség Világnapjának célját, hogy egy táplálkozás szempontjából egészségesebb és igazságosabb világot építsünk. Mi, az amerikai szójaipar teljes szívvel támogatjuk ezt a célt, és elköteleztük magunkat amellett, hogy a természetbarát módon előállított, tápláló élelmiszerekhez való hozzáférés maximalizálásával kivesszük a részünket. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az embereket helyezzük előtérbe és olyan partnerségekre törekszünk, amelyek a fejlődést előmozdítják. 

A szójához való jobb hozzáférés kulcsfontosságú eleme gazdáink elkötelezettsége a világ éhínségének csökkentése iránt, mivel növeljük a hozzáférhető élelmiszer mennyiségét. Partnerünk a World Initiative for Soy in Human Health (A szója az emberi egészségért világkezdeményezés) nevű szervezet, amelyet az Amerikai Szójabab Szövetség támogat, részben a szója checkoff-ból. A WISHH célzott programokat biztosít a fejlődő országokban – eddig 23-at -, amelyek összekötik a helyi vezetőket a szójaellátási lánc partnereivel, nemcsak azért, hogy a szójafehérje mint a veszélyeztetett népességcsoportok élelmezésbiztonságának javítását szolgáló eszköz mellett érveljenek, hanem azért is, hogy e társadalmak körében fenntartható szintű piaci rendszertámogatást alakítsanak ki. 

Az amerikai szója – mint humanitárius élelmiszer – erejének kihasználásával a cél az, hogy a fogadó ügyfélországok a kiszolgáltatottság profiljából végül vásárló ügyféllé váljanak. E folyamat során az éhező embereket etetik, a mezőgazdasági rendszereket fejlesztik, az Amerikai Szójaexport Tanács új ügyfeleket szerez és az amerikai szója, mint megoldás hatókörét növelik. 

Az USSEC a világ 82 országában vállal helyi szinten szerepet, melynek során hasznos képzéseket és bemutatókat szervez az amerikai szója előnyeiről. Támogatjuk a hatékonyságot azáltal, hogy az állattenyésztési takarmányozási szakértőkkel együttműködve optimalizáljuk a takarmány mennyiségét a tápérték alapján, ami csökkenti a költségeket és a pazarlást. Ázsia és Afrika országaiban segítettünk az akvakultúra-termelőknek, hogy hatékonyabb módszereket alkalmazzanak, hogy több halat termeljenek kevesebb környezeti terhelés mellett. Emellett az elmúlt két évben szója kiválósági központokat (Soy Exellence Centers) nyitottunk Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten/Észak-Afrikában, a Szaharától délre fekvő Afrikában és Amerikában, amelyek központokat biztosítanak az iparági képzéshez, erőforrásokhoz és oktatáshoz a szója értéklánc minden tagja számára, ezeken a gyorsan fejlődő piacokon. 

Ezek az erőfeszítések közvetlenül a fehérjéhez való hozzáférésre összpontosítanak azokon a feltörekvő piacokon, ahol a táplálkozási kihívások gyakran a legsúlyosabbak. 

A U.S. Soy csak egy része annak a globális erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy mindenki számára jobb egészséget és táplálkozást tegyen lehetővé, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a fenntartható megoldás felelős részesei legyünk. Folytatjuk a fehérjéhez való hozzáférés növelésére irányuló erőfeszítéseinket világszerte és folyamatosan keressük a megfelelő partnerségeket és kezdeményezéseket, amelyek segítenek a U.S. Soy nemes céljainak megvalósításában. Az Egészségügyi Világnap egy kulcsfontosságú igazodási lehetőség ezen az úton. 

Forrás: 

https://ussoy.org/u-s-soys-commitment-to-advancing-good-nutrition-and-health-for-all/

Fordította: 

Juhász Anita 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás