Az Edamame nem olyan szója – de akkor milyen?
Ahogy azt az étkezési szokásokat vizsgáló, elemző kutatások is tükrözik, folyamatosan emelkedik a növényi alapanyagokból készült élelmiszerek fogyasztása a jóléti társadalmakban. A hagyományos, jól ismert alapanyagok mellé sorra érkeznek az egzotikus gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek is, mint például az Edamame.
Az, hogy az Edamame hazánkban is egyre elterjedtebb, köszönhető annak, hogy az ázsiai konyha, pontosabban a japán is egyre népszerűbb. Ugyanis ez a számos módon fogyasztható zöld babszem a japán konyha egyik alappillérei közé tartozik.
De mi is ez az Edamame?
Az Edamame nem más, mint a szójabab zsenge, éretlen változta. Azoktól, akik legyintenek a szója nevére, és sietve abbahagyják az olvasást, kis türelmet kérek. Egyrészt, hogy némileg áttekintsük, mi is a helyzet a szójafogyasztás pozitív és negatív hatásaival, másrészt, hogy megnézzük, miben is tér el idősebb rokonától az Edamame.
Megosztó szója
A szójababnak, így a belőle készült szója granulátumnak, kockának, tejnek stb. magas a B-vitamin, a telítetlen zsírsav tartalma és gazdag kalciumban, folsavban, de szelénben is. Ásványi anyagokban sem szűkölködik, magnéziumot, mangánt, vasat, cinket és biológiailag értékes fehérjeféléket is tartalmaz.
Kedvelté teszi a fogyasztását az, hogy koleszterint ellenben nem. Antje Gahl, a Német Táplálkozástudományi Társaság egyik szakértője úgy fogalmazott, hogy számos nemzetközi tanulmány igazolja a szójafogyasztás emésztéssegítő és vérzsírcsökkentő hatását.
Ez az érme egyik oldala
A másik pedig az, hogy a szója másodlagos növényi anyagokat, izoflavonokat tartalmaz. Ezekről (állatkísérletek során) bebizonyosodott, hogy nemcsak gátolják a daganatos megbetegedés kialakulását, hanem bizonyos körülmények között ezzel éppen ellentétes – tehát rákkeltő – hatást is produkálhatnak.
Mennyi az annyi?
A Food and Drug Administration – (FDA) 50 egymástól független tanulmány elemzésének a birtokában, napi 25 grammban határozta meg a kockázatok nélkül fogyasztható szójaprotein mennyiségét.
Ez, hogy könnyebben eltudjuk képzelni, napi 300 gramm tofuval / 800 ml szójatejjel egyenlő.
Manfred Metzler, a Karlsruhei Egyetem Élelmiszeripari Intézet professzora ezt az információt kiegészítette azzal, hogy kisgyermekek számára nem javasolja azt, hogy a fehérjebevitel szójatermékekkel történjen. A Német Nemzeti Kockázatelemző Intézet is ezen a véleményen van.
A gyógykészítmény, ha szója
Egyre több szójafitohormon-tartalmú gyógykészítménnyel találkozhatunk, amelyeket egyaránt javasolnak a változó korral járó panaszok csökkentésére és a csontritkulás megelőzésére is. Az ezekről született tudományos eredményeket úgy lehet leginkább összefoglalni, hogy nem túl pozitív a szójából nyert gyógykészítmények megítélése.
Edamame plusz
A fentiek ismeretében az Edamame fogyasztásánál is célszerű szem előtt tartani a napi limitet, és ha ezt megtesszük, akkor viszont számos jótékony hatásával gazdagohatunk. A tápanyagtartalma közel azonos a szójababbal, így annak minden előnyével rendelkezik.
Kiváló növényi fehérjeforrás (12 gramm/100 gramm), omega 3 és 6 zsírsavat tartalmaz, gazdag kalciumban, A és C vitaminban és vasban is bővelkedik.
Termelése
Az Edamamét évezredek óta ismerik és fogyasztják Kínában és Japánban, az elmúlt évtizedekben jelentős területen termelik az Egyesült Államokban is. A hüvelyeket még éretlenül takarítják be, amikor azok már élénkzöld színűek és megfelelően duzzadtak.
Az Edamamét a betakarítás után azonnal fel kell használni, ugyanis a bab elveszíti ízét a szürettől számított 10 órán belül, hűtve pedig legfeljebb három napig fogyasztható. De ne csüggedjünk, hiszen fagyasztással hosszú ideig tartósíthatjuk, anélkül, hogy az ízélményből veszítenénk.
Azt ne feledjük el, hogy a hüvely nem ehető! Mint ahogy azt sem, hogy a tartósításra a szárítás is megfelelő alternatíva lehet. A szárított Edamame pedig a következőképpen készül: a betakarítás után a babot óvatosan megszárítják és kicsépelik, majd a megtisztított termést száraz helyen, fénytől elzárva tárolják.
Honnan?
Mint írtam, immár hazánkban is elérhető, azonban ez közel sem olyan egyszerű, mint ha hagyományos szóját szeretnénk vásárolni. Főképp a friss Edamame beszerzése jelenthet gondot, ilyen formában legfeljebb fagyasztott termékként, ázsiai kis és nagy boltokban találkoztam ezidáig.
Szárított formájában könnyebb beszerezni, nagyobb áruházláncok polcain immár megszokott látvány. Az olyan ínyencség, mint a fagyasztva szárított Edamame por (amely zöld színében is különbözik a szokásos szójababoktól) ritka kincs még idehaza.
A kereslet, mint az megszokott, kínálatot is generál. Ausztriában már számos feldolgozási formában találkozhatunk vele, a világhálón kóborolva érzékelhető, hogy egyre több termelő bővíti a hagyományos vetésforgót. A gazdák nem állnak meg ennél a pontnál, hanem változatos termékeket állítanak elő a babból.
Ha már beszereztük
Abban az esetben, ha a fagyasztott termék került a birtokunkba, akkor abból pillanatok alatt „bűntudatmentes” rágcsát készíthetünk, amely ráadásul valóban finom. Nincs más dolgunk, mint, hogy egy fazékban vizet forralunk, amihez ízlés szerint sót teszünk.
Miután felforrt a víz, jöhet a bab, amelyet legalább három percig főzzünk. (Ne fedjük le a lábast, mert ha ezt tesszük, azt kockáztatjuk, hogy a bab elveszíti jellegzetes zöld színét.) Ezt követően szűrjük le és ízesítsük, én ezt egyszerűen sópehellyel szoktam megoldani.
Amellett, hogy remek nassolnivaló, salátákba is tökéletesen passzol, de rizzsel keverve is tökéletes ez a jellegzetes édes-sós ízvilág.
Forrás: agroforum.hu