Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Hogyan lehet csökkenteni a szója szén-dioxid-kibocsátását?

Jackie Doyle, AB NEO

All About Feed 

2021.11.19.

A sertéshús szénlábnyomának mintegy 60%-át a takarmány teszi ki és ebből a legnagyobb mértékben a szójadara járul hozzá a szén-dioxid kibocsátásához. Hogyan csökkenthetnék a vállalatok ezt az arányt?

Amikor szénlábnyomról beszélünk, akkor a termék által okozott összes üvegházhatású gázkibocsátást (szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid) értjük szén-dioxid-egyenértékben (CO2e vagy CO2eq) kifejezve. Amint azt már fentebb említettük, a sertéshús termelés lábnyomának 60%-a takarmányból származik, és ez főként a szójadarának köszönhető. A szója a malacelőállítás takarmányozási megoldásainak alapvető fehérjeforrása. Bár egy tipikus hízótápban a szója legfeljebb 10%-át teszi ki az adagnak, a szénlábnyom 50%-át adhatja. Ezt a számot nem lehet többé figyelmen kívül hagyni, mivel az éghajlatváltozással kapcsolatos globális aggodalmak egyre nagyobbak.

Belépés az Egyesületbe: Rólunk / Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület menüpont alatt

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás