Hogyan lehet csökkenteni a szója szén-dioxid-kibocsátását?
Jackie Doyle, AB NEO
All About Feed
2021.11.19.
A sertéshús szénlábnyomának mintegy 60%-át a takarmány teszi ki és ebből a legnagyobb mértékben a szójadara járul hozzá a szén-dioxid kibocsátásához. Hogyan csökkenthetnék a vállalatok ezt az arányt?
Amikor szénlábnyomról beszélünk, akkor a termék által okozott összes üvegházhatású gázkibocsátást (szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid) értjük szén-dioxid-egyenértékben (CO2e vagy CO2eq) kifejezve. Amint azt már fentebb említettük, a sertéshús termelés lábnyomának 60%-a takarmányból származik, és ez főként a szójadarának köszönhető. A szója a malacelőállítás takarmányozási megoldásainak alapvető fehérjeforrása. Bár egy tipikus hízótápban a szója legfeljebb 10%-át teszi ki az adagnak, a szénlábnyom 50%-át adhatja. Ezt a számot nem lehet többé figyelmen kívül hagyni, mivel az éghajlatváltozással kapcsolatos globális aggodalmak egyre nagyobbak.