Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Nagyobb hozam Flex vágóegységekkel

A Felső-Ausztriai Agrárkamara gyakorlati tesztjei azt mutatják, hogy hagyományos kombájnnal 320-380kg/ha betakarítatlan szójabab marad a területen. Különösen a bérkombájnoláskor nagyon szembetűnő ez, amikor a teljesítménymaximum elérése a cél. Ilyenkor a kombájn általában nagyon gyorsan halad az állományban és nagyon magasan csépel. Nagyságrendileg azzal számolhatunk, hogy hagyományos kombájnolásnál a termés közel 10%-a a szántóföldön marad.

Magasabb első hüvelyképzés a szójánál a növénynemesítés számára még nem elérhető cél, mivel az nagyon megnöveli a veszteséget. Olyan módszerek, mint például a magasabb vetési norma alkalmazása vagy a kisebb sortávolság sem vezetnek markáns eredményre, nem érhető el általuk nagyobb legalsó hüvelymagasság.

Csak egy speciális betakarítási technológia, az úgynevezett flexibilis vágóasztal csökkentheti jelentősen a betakarítási veszteségeket azzal, hogy a szinte a talajfelszínen lévő hüvelyeket is be tudja takarítani.

A flexibilis vágóasztalt Amerikában fejlesztették ki, fő jellemzője, hogy kiválóan leköveti a talajegyenetlenségeket.

2 egység a teljesség igénye nélkül:

forrás: John Deere

A JD asztalnál szegmentált csúszó műanyag egységek kombinálódnak egy mozgó késsorral. Az egyenetlenségeket, mint például egy 30 cm nagyságú kő, a flexibilis vágóasztal kikerüli, lehetővé téve ezáltal, az akár 2,5 cm-es vágási magasságot.

forrás: www.biso.at

A BISO 3DFLEX asztalánál a kasza ujjak a talajkövetése közben egy erősebb szintkülönbségű talajegyenetlenség esetén akár 20 fokos szögben lefelé állhatnak, mivel fixen vannak rögzítve a flexibilis mozgást biztosító, kaszaujjtartó karok végére. Gyorsan változó talajszintű, nehezebb terepen lefelé dőlt szögben, a kaszaujjak és pengék akár a talajba is hatolhatnak, fésülve azt.

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás