Oltott növényekkel végzett sikeres kísérletek az elszikesedett, magas sótartalmú talajokon
Kutatók egy csoportja megtalálhatta a módját annak, hogyan lehet visszafordítani a világszerte egyre sósabbá váló termőföldek okozta terméshozamok csökkenését.
Brent Nielsen, a Brigham Young Egyetem mikrobiológia és molekuláris biológia professzora vezetésével a tudósok a sótűrő növények gyökereiben található baktériumokat használták fel a lucerna növények sikeres beoltására a túl sós talaj ellen.
„Fogjuk ezeknek a sótűrő növényeknek (az úgynevezett halofitáknak) a gyökereit, ledaráljuk őket, és a laboratóriumban egy Petri-csészében tenyésztjük a baktériumokat” – mondta Nielsen. „Ennek során több mint 40 különböző baktériumizolátumot sikerült elkülönítenünk, amelyek közül jónéhány képes elviselni az óceán szintű sótartalmat.”