Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

Tejtermelés növelése sörélesztővel

Számos tanulmány bizonyította, hogy a tejhasznú tehenek takarmányának Saccharomyces cerevisiae élesztőkultúrával történő kiegészítése fokozza a tejtermelést és csökkenti a tej mikotoxin tartalmát. 

Az elmúlt évtizedekben a tejhasznú szarvasmarhatartás óriási átalakulásokon ment keresztül, az állati takarmányozás javulásától kezdve az állategészségügy, az állatjólét és a minőségen át a végső termék hozzáadott értékéig. 2019-es FAO adatok szerint a világ tejtermelése 2019-ben elérte a 852 millió tonnát, ami 1,4 %-kal meghaladja a 2018-ban jegyzett mennyiséget – ez a szám a főbb tejtermelő országok, mint India, Pakisztán, Brazília, Európai Unió, Oroszország és USA adataira támaszkodik. 

Ugyanakkor bőven akadnak olyan kihívások ebben az ágazatban, amelyek stresszt okozva az állatoknál csökkentik a termelést és a tej minőségét. Éppen ezért fontos a tejtermelő tehenek immunrendszerét olyannyira megerősíteni, hogy az intenzív termelés okozta napi szintű váratlan eseményekre hatékonyabban tudjanak reagálni. 

A megfelelő tápanyag és az immunrendszer erősítése együtt magasabb termelést és jobb minőségű tejet eredményez.  Fotó: Shutterstock 

S. cerevisiae felhasználásának néhány pozitívuma 

Ebben a kontextusban az immunrendszer erősítése mellett gondolnunk kell a bendőbe kerülő takarmányra és a bendő egészségére, tekintettel arra, hogy a jól táplált, egészséges és helyesen stimulált flórával rendelkező bendő magasabb termelést eredményez, nem mellesleg jobb egészségi állapottal is párosul. 

Azon funkcionális takarmányösszetevőknek a használata, melyek javítják az állat egészségét és teljesítményét, létfontosságú alkotóelemeivé váltak a tejhasznú szarvasmarha takarmányának. RumenYeast a Saccharomyces cerevisiae-ből autolízis révén nyert tiszta sörélesztő, melyet vitaminok, peptidek, szabad aminosavak és funkcionális szénhidrátok (például: MOS és béta-glükán) alkotják. A RumenYeast tökéletes tápanyagot kínál a bendő-mikrobiótának, mivel amellett, hogy támogatja a bélrendszer egészségét és erősíti az immunrendszert, fenntartja a pH-t és serkenti a cellulózbontó baktériumokat, ezáltal javítja a bendő kondíciót. 

Számos tanulmány igazolta, hogy a RumenYeast növeli a tejtermelést 2kg/tehén/nappal (1. ábra) és csökkenti a SCC-t (1. táblázat), valamint csökkenti a tej mikotoxin tartalmát (2. ábra). 

1. ábra – RumenYeast adalékanyaggal kiegészített takarmányon alapuló tejtermelés különböző országokban 

1. táblázat Szomatikus sejtszámok (SCC) alakulása különböző országokban végzett kísérletek alapján (x10E3/mL) 

*nem hivatalos adatok 

AllAboutFeed/LocalFocus 

Gonçalves et al. (2017) a São Paolo Egyetemen (Pirassununga-SP, Brazília) készített tanulmányában a tejelő tehenek AFB1 (Aflatoxin-B1) mikotoxint kaptak és elemezték a különböző sörélesztő alapú adalékanyagok hatásait az AFM1 tejből való kivonásával. Az aflatoxint szájon át adagolták – 2 kapszula egyenként 120µg AFB1-et tartalmaz – fejés után azonnal, reggel és délután (összesen napi 480 µg AFB1), 6 egymást követő nap (kísérlet 1. napjától kezdve). Az adalékanyagokat (20g/fő/nap) 7 egymást követő napon adták be. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a RumenYeast jobban teljesített, mint a többi anyag, a tejbe százalékosan átjutó AFM1 arányát figyelembe véve. (2. ábra) 

2. ábra – A tejbe átjutó aflatoxin M1 relatív százalékos aránya 

* Az értékek meghatározásánál a kontrollcsoportban mért legmagasabb AFM1 értéket vették 100%-nak (3,89% a 3. napon)  

AllAboutFeed/LocalFocus

A tej mennyiségének és minőségének javítása 

A jelenlegi tejpiaci forgatókönyv alapján a tejtermelés mennyiségének fokozása a minőség javításával kell, hogy járjon és mindez visszahat az állatjólétre. A megfelelő takarmány kombinálva a tehenek immunrendszerének erősítésével magasabb hozamot és jobb minőséget eredményez, továbbá csökkenti a tejbe átjutó szennyezőanyagok iránt érzett aggodalmakat, ami fontos szempont az egyre igényesebb fogyasztói piac meghódításában. 

Liliana Borges és Melina Bonato, R&D, ICC Brazília 

AllAboutFeed 

Forrás: 

https://www.allaboutfeed.net/Feed-Additives/Partner/2020/12/Improving-milk-production-with-yeast-680804E/?_ga=2.175118817.273062640.1607345760-223879506.1593778628

Fordította: 

Juhász Anita 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás