Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

AUGUSTA

Ígéretes szemtermés- és fehérje hozam markáns télálló képesség

Fajtajellemzők – – – – – – – – – 0 + + + + + + + + + +
(értékelési kategóriák) – – – – = alacsony/korai/gyenge , + + + + = magas/kései/kiváló
 
Termesztési jellemzők
 
szemtermés               + + +  
                   
ezermagtömeg           +      
                   
fehérjetartalom             + +    
                   
télállóság                 + + + +
                   
pergési hajlam – – – –                
                   
Technológiai jellemzők javasolt vetésnorma 350.000-450.000 mag/ha (átlagosan 200-250 kg/ha)
javasolt vetésidő október közepe – november eleje (okt.15-nov.15.)
javasolt vetésmélység 6 – 9 cm
javasolt sortáv 12,5 – 25,0 – 37,5 – 50,0 – 75,0 cm
Növekedési jellemzők
virágzás kezdete         0        
                   
érésidő         0        
                   
állóképesség               + + +  
                   
betakarításkori magasság             + +    
                   
Agrotechn.adatok              (Vetés) Vetésidő- és talajhőmérséklet: Már október közepétől vethető, de a fő vetési idő jellemzően október és november hónap fordulójára esik (okt. 25 – nov. 10) amikor a vetéshez előkészített talajok az őszies időjárás hatására már kellő nedvességgel rendelkeznek és a művelések után ülepedettek is egyben. Az októberi és az esetlegesen megkésett (novemberi) vetésekben fontos szempont, h. a vetés mélységében a talaj hőmérséklete tartósan még 6-8oC-os legyen.
Vetésidő tolerancia: A fajta jó vetésidő toleranciájú, de javasolt az őszi takarmánybab vetéseket november első dekádjában befejezni az egyenletes csírázás és kelés, a harmonikus őszi fejlődés és a jó állomány fejlettség kialakulása céljából, mert mindezek a jó fejlettségi mutatók a télálló képességet jelentősen befolyásolják.
Vetésmélység: középkötött és kötött talajokon 6-7 cm, lazább talajokon akár 8-9 cm egyenletesen mély vetés javasolt.
Vetőmag norma (tőszám): 30-40 növény/m2, amit jellemzően 35-45 mag/m2 kivetésével érhetünk el (a vetőmag normát minden esetben a termesztési körülmények és a vetőmag használati értékének függvényében javasoljuk meghatározni)
                   
Agrotechn.adatok      (Tápanyagellátás) Alaptrágyázás: kiemelkedően fontos vetés előtt a „friss” komplex hatóanyag tartalmú foszfor, kálium, kalcium és magnézium túlsúlyos (NPK) kijuttatása az őszi időszakban: mindez hatóanyagban kifejezve 50-60 kg/ha (N), 80-90 kg/ha (P2O5), 100-110 kg/ha (K2O). Amennyiben mészszegény (savanyú) a talaj ekkor javasolt kalkulálni a meszezéssel is amit 80-90 kg/ha (CaO) hatóanyagtartalom mellet valósíthatunk meg optimálisan.
                   
Agrotechn.adatok (Növényvédelem) Alapszabály: okszerűen, megelőző módon, integrált szemlélettel és mindenkor a növényvédelmi- és helyi jogszabályi előírások betartásával
Gyomszabályozás: babban (lóbabban, takarmány babban) engedélyezett formulációval kelés előtti és utáni kezelések lehetségesek: javasoljuk a várható gyomösszetétel, a gyomosítás mértékének megfelelő hatóanyagú és a kultúrára kíméletes vegyszer(ek) megválasztását. Figyelem: intenzív esőzéseket követően állománykezelés 4-5 száraz nap elteltével kivitelezhető (kultúra levelén viaszréteg visszaépülés).
Károsítók elleni védelem: a változó fenológiai állapot (heterogén állomány fejlettség), és általánosságban megközelítve a szárazabb ősz/tavasz a rovarkártevők, csapadékosabb ősz/tavasz a gombakárosítás fellépését fokozza melyben okszerűen és megfelelő időzítéssel javasoljuk a védekezést kivitelezni.
                   

Agrotechn.adatok
(Betakarítás)

Teljes érésben, alacsony kombájn dobfordulattal és a gabonáknál megszokottnál jóval nagyobb dobhézaggal a szemek törésének csökkentése miatt. Ekkorra a levelek elvesztése megtörtént, a növény egésze- és a hüvelyek is már a növény felső harmadában is feketére színeződtek, a szemek 16-18% nedvességtartamúak fajtára jellemzően egyenletesen sötétbarna színűek- és fekete magköldökkel rendelkeznek (fiziológiai érettség).

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás