Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

ORCHESTRA

Hozambajnok kiemelkedő rezisztenciális adottsággal

Fajtajellemzők – – – – – – – – – 0 + + + + + + + + + +
(értékelési kategóriák) – – – – = alacsony/korai/gyenge , + + + + = magas/kései/kiváló
 
Termesztési jellemzők
 
szemtermés                 + + + +
                   
ezermagtömeg               + + +
 
                   
fehérjetartalom             + +    
                   
télállóság   – – –              
                   
pergési hajlam – – – –                
                   
Technológiai jellemzők javasolt vetésnorma 0,9 – 1,1 millió mag/ha (átlagosan 210-250 kg/ha)
javasolt vetésidő február vége – március közepe (febr.25-márc.25.)
javasolt vetésmélység 4 – 6 cm
javasolt sortáv 12,5 – 25,0 cm
Növekedési jellemzők
virágzás kezdete                
                   
érésidő         0        
                   
állóképesség               + + +  
                   
betakarításkori magasság               + + +  
                   

Agrotechn. adatok
(Vetés)

Vetésidő- és talajhőmérséklet: február végétől vethető, de a fő vetési idő jellemzően a március időszak, akkor amikor a vetés mélységében a talaj hőmérséklete tartósan 6-8 oC
Vetésidő tolerancia: A fajta jó vetésidő toleranciájú, de javasolt a tavaszi borsó vetéseket március végével befejezni az egyenletes csírázás és kelés, a harmonikus fejlődés és a jó állomány fejlettség kialakulása céljából, mert mindezek a jó fejlettségi mutatók (a relatív korai vetés) a növények alkalmazkodó képességét- és végezetül a termőképességet jelentősen befolyásolják.
Vetésmélység: középkötött és kötött talajokon 5-6 cm, lazább talajokon akár 7-8 cm egyenletesen mély vetés javasolt.
Vetőmag norma (tőszám): 85-90 növény/m2, amit jellemzően 95-100 mag/m2 kivetésével érhetünk el (a vetőmag normát minden esetben a termesztési körülmények és a vetőmag használati értékének függvényében javasoljuk meghatározni)
                   
Agrotechn.adatok      (Tápanyagellátás) Alaptrágyázás: kiemelkedően fontos a kultúrállapot fenntartása a tavaszi időszakra tervezett „friss” komplex hatóanyag tartalmú foszfor, kálium, kalcium és magnézium túlsúlyos (NPK) kijuttatása: mindez hatóanyagban kifejezve 50-60 kg/ha (N), 80-90 kg/ha (P2O5), 100-110 kg/ha (K2O). Amennyiben mészszegény (savanyú) a talaj ekkor javasolt kalkulálni a meszezéssel is amit 80-90 kg/ha (CaO) hatóanyagtartalom mellet valósíthatunk meg optimálisan.
                   
Agrotechn.adatok (Növényvédelem) Alapszabály: okszerűen, megelőző módon, integrált szemlélettel és mindenkor a növényvédelmi- és helyi jogszabályi előírások betartásával
Gyomszabályozás: borsóban engedélyezett formulációval kelés előtti és utáni kezelések lehetségesek: javasoljuk a várható gyomösszetétel, a gyomosítás mértékének megfelelő hatóanyagú és a kultúrára kíméletes vegyszer(ek) megválasztását. Figyelem: intenzív esőzéseket követően állománykezelés 4-5 száraz nap elteltével kivitelezhető (kultúra levelén viaszréteg visszaépülés).
Károsítók elleni védelem: a változó fenológiai állapot (heterogén állomány fejlettség), és általánosságban megközelítve a szárazabb ősz/tavasz a rovarkártevők, csapadékosabb ősz/tavasz a gombakárosítás fellépését fokozza melyben okszerűen és megfelelő időzítéssel javasoljuk a védekezést kivitelezni.
                   

Agrotechn.adatok
(Betakarítás)

Teljes érésben, alacsony kombájn dobfordulattal és a gabonáknál megszokottnál nagyobb dobhézaggal a szemek törésének csökkentése miatt ekkor a hüvelyek már a növény felső harmadában is világos barnák, a szemek 16-18% nedvességtartamúak fajtára jellemzően egyenletesen világos árnyalatúak sárgásfehér színűek. A termés jellemzően egyenletesen sárga belsővel és világos maghéjjal rendelkezik.

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás