Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

A szója helyes aratása

A közvetlen élelmiszer-feldolgozásra szánt szójabab termesztése nagymértékben növekszik Németországban. Csakúgy, mint a szójabab vetőmag termelése, ez is magas szintű minőségtudatosságot igényel, különösen a betakarítás során. 

Általánosságban a szójababot könnyű csépelni. A szemek könnyen eltávolíthatók a hüvelyből. A modern fajták egyenletesen érnek és ritka manapság az érés előtti szempergés. A kihívás az alacsony hüvelymagasságban és a szemek törésre való hajlamában rejlik. Emellett a határmenti területeken a késői betakarításból adódóan időjárásbeli problémák is adódhatnak.

Arassunk a lehető legkorábban Mint a mezőgazdaság minden területén, úgy a szójabab betakarításánál is az időzítés a lényeg. Különösen vetőmag vagy élelmiszeralapanyag előállítása során fontos az első lehetséges időpont kihasználása. Az érett állományok minden újra nedvesedése csökkenti csírázási képességet, és növeli a gombás fertőzés kockázatát. A szójamagban hírhedt Diaporthe gomba meleg, párás időben rövid időn belül az ígéretes vetőmag állományok fertőzését idézhetik elő. Emellett az élelmiszeripari felhasználásra szánttételekben sem kedvelt a látható Diaporthe fertőzés.

Olvasta már ezeket?