A szója betakarítása
A szója érésekor a levelek lehullanak a növényekről, a szójaállomány vörösesbarna színűvé válik, és megfelelő időjárási viszonyok mellett a szemek néhány napon belül elérik a kívánt nedvességet. Amikor a hüvelyek susognak, és a bab már nem puha, itt az ideje a betakarításnak.
Elvileg a szója könnyen csépelhető. A szemek könnyen eltávolíthatók a hüvelyből, méretüknek és súlyuknak köszönhetően könnyen tisztíthatók. Egyrészről meg kell jegyezni, hogy a hüvelyek nagyon alacsonyan helyezkednek el, másrészt a szemek könnyen törnek. A minőségi szója esetében mindig az első lehetséges cséplési időt kell kihasználni. Béraratás esetén előre győződjön meg arról, hogy a gépkezelő rendelkezik szójabab tapasztalattal és hajlandó-e tanulni, alkalmazkodni a kultúrához. A szójabab speciális kombájnbeállítást igényel. A növények hüvelyének alacsony elhelyezkedése a kövek nélküli sík talajfelszín mellett a betakarítás során különös gondosságot igényel. A flexibilis vágóasztal vágóegységei csökkentik a veszteségeket. Ezek Amerikában már elterjedtek, és napjainkban kezdenek meghonosodni az itteni szójaültetvényeken is. A betakarítás előtti pergés általában már nem okoz problémát a modern fajták esetében. Ha kukoricával, borsóval, száraz babbal vetjük, akkor nehéz megtisztítani a szójababot.