Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

A szója betakarítása

Fotó: Schneider, UFOP

A szója érésekor a levelek lehullanak a növényekről, a szójaállomány vörösesbarna színűvé válik, és megfelelő időjárási viszonyok mellett a szemek néhány napon belül elérik a kívánt nedvességet. Amikor a hüvelyek susognak, és a bab már nem puha, itt az ideje a betakarításnak.

Elvileg a szója könnyen csépelhető. A szemek könnyen eltávolíthatók a hüvelyből, méretüknek és súlyuknak köszönhetően könnyen tisztíthatók. Egyrészről meg kell jegyezni, hogy a hüvelyek nagyon alacsonyan helyezkednek el, másrészt a szemek könnyen törnek. A minőségi szója esetében mindig az első lehetséges cséplési időt kell kihasználni. Béraratás esetén előre győződjön meg arról, hogy a gépkezelő rendelkezik szójabab tapasztalattal és hajlandó-e tanulni, alkalmazkodni a kultúrához. A szójabab speciális kombájnbeállítást igényel. A növények hüvelyének alacsony elhelyezkedése a kövek nélküli sík talajfelszín mellett a betakarítás során különös gondosságot igényel. A flexibilis vágóasztal vágóegységei csökkentik a veszteségeket. Ezek Amerikában már elterjedtek, és napjainkban kezdenek meghonosodni az itteni szójaültetvényeken is. A betakarítás előtti pergés általában már nem okoz problémát a modern fajták esetében. Ha kukoricával, borsóval, száraz babbal vetjük, akkor nehéz megtisztítani a szójababot. 

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás