Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

A szója termesztésének hatása a növényi diverzitásra

A mezőgazdaság komoly kihívásokkal néz szembe, mivel a fajok sokfélesége csökken a mezőgazdasági tájakon. A hüvelyesek vélhetően hozzájárulnak a mezőgazdasági területek biológiai sokféleségéhez. A nemzetközi szakirodalom áttekintése során megállapítottuk, hogy a szójabab kivételével a hüvelyes növények kevés hatást gyakorolnak az agrárökoszisztémák növényi sokféleségére. A rendelkezésre álló adatok mennyiségi elemzése alapján, a szójabab csökkenti a gyomok biomasszáját, sűrűségét, és azok magtermelését más egyszikű növénykultúrákhoz képest, de némileg növeli őket, ha vetésváltást is figyelembe vették. A növényi diverzitás paramétereit, mint a fajgazdagság, a Shannon diverzitás* és az egyenletesség, nem befolyásolta a szója termesztése.

Belépés az Egyesületbe: Rólunk / Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület menüpont alatt

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás