Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

Fenntartható vetésforgó, biztos piac.

A dél-amerikai szárazság nyomán emelkedésnek indult a szója ára

A romló időjárási feltételek miatt Brazíliában és Argentínában nem tudják időben befejezni a szójabab vetését, ami a termőterület és a 2014/2015. gazdasági év kibocsátásának csökkenését eredményezheti. Továbbá a szójabab kereslet is élénkülni látszik, mindezek nyomán megindult felfelé a szójabab ára.

 

Brazíliában a tartós szárazság akadályozza a szójabab vetését, így a szokásos 50-51 százalék helyett 2014. október 23-ig csupán a tervezett terület 20 százalékán végeztek a munkával a legfontosabb szójababtermelő államban, Mato Grossoban. Félő, hogy a romló időjárási feltételek miatt Brazíliában és Argentína északi részén nem tudják befejezni a vetést időben, ami a termőterület és a 2014/2015. gazdasági év kibocsátásának csökkenését eredményezheti. Ezért az Oil World a két dél-amerikai ország együttes szójabab-kibocsátását 4 millió tonnával 143 millió tonnára lefelé korrigálta, jóllehet ez továbbra is meghaladná a 2013/2014. évi szezon termését (140 millió tonna).

 

A dél-amerikai országok kivitele lanyhult szeptember óta, és a szakértők 2015 elejéig arra számítanak, hogy az egy évvel korábbinál kevesebb szójababot szállítanak a világpiacra. A kieső mennyiséget az USA pótolhatja, a 2014/2015. gazdasági évben 47,3 millió tonnára is nőhet (+2,4 millió tonna) az exportja.

 

Mindeközben a feldolgozók kereslete is élénkült az USA-ban, aminek eredményeként a termény fronthavi jegyzése 385 USD/tonnáig erősödött október végén. Habár a szójabab globális kínálata bőséges, számos gazdálkodó – az ár további növekedésében bízva – inkább kivár az eladással, ugyanakkor a helyenként jelentkező logisztikai problémák is nehezítik az importőr országok igényeinek teljesítését, ami szintén hozzájárult a szójabab és -dara jegyzésének emelkedéséhez.

 

A szójabab különböző határidőre szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén

fronthavi szójabab ár

Forrás:

AKI

Olvasta már ezeket?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás