Brazíliában a tartós szárazság akadályozza a szójabab vetését, így a szokásos 50–51 százalék helyett október 23-áig csupán a tervezett terület 20 százalékán végeztek a munkával a legfontosabb szójababtermelő államban, Mato Grossoban. Félő, hogy a romló időjárási feltételek miatt Brazíliában és Argentína északi részén nem tudják befejezni a vetést időben, ami a termőterület és a 2014–2015. gazdasági év kibocsátásának csökkenését eredményezheti.

 

Ezért az Oil World a két dél-amerikai ország együttes szójabab-kibocsátását 4 millió tonnával 143 millió tonnára lefelé korrigálta, jóllehet ez továbbra is meghaladná a 2013–2014. évi szezon termését (140 millió tonna). A dél-amerikai országok kivitele lanyhult szeptember óta, és a szakértők 2015 elejéig arra számítanak, hogy az egy évvel korábbinál kevesebb szójababot szállítanak a világpiacra. A kieső mennyiséget az USA pótolhatja, a 2014–2015. gazdasági évben 47,3 millió tonnára is nőhet (+2,4 millió tonna) az exportja.

 

Mindeközben a feldolgozók kereslete is élénkült az Egyesült Államokban, aminek eredményeként a termény fronthavi jegyzése 385 USD/tonnáig erősödött október végén. Habár a szójabab globális kínálata bőséges, számos gazdálkodó – az ár további növekedésében bízva – inkább kivár az eladással, ugyanakkor a helyenként jelentkező logisztikai problémák is nehezítik az importőr országok igényeinek teljesítését, ami szintén hozzájárult a szójabab és -dara jegyzésének emelkedéséhez.

 

Brazíliában a szójabab vetésének csúszása nemcsak az olajnövénypiacon okozott zavart, hanem a kukoricapiacra is hatással volt. A dél-amerikai országban már most azon aggódnak a piaci szereplők, hogy a szójabab elhúzódó vetése miatt a másodvetésű kukoricát is kénytelenek később elvetni – ami akár a következő évi kibocsátás csökkenését is okozhatja. Így a szójabab által indított árrally a kukorica piacára is hatással volt, és Chicagóban (CME/CBOT) 150 USD/tonnáig emelkedett a termény fronthavi jegyzése október végén.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás