Folyik a szakmai munka a tudásalapú szójatermesztésért
A Magyar Szója Nonprofit Kft. országos Road Show keretén belül, az ország 5 különböző pontján beállított kísérletek bemutatásával, biológiai és termesztéstechnológiai ajánlással informálta ez év őszén a szójatermesztőket.


A Road Show sátorhelyi helyszínén a Bóly Zrt. szakemberei várták az érdeklődő gazdákat. A Magyar Szója Nonprofit Kft. munkatársai ügyeltek arra, hogy a 18 fajtát tartalmazó kísérleti sorban az általuk delegált különböző érésidejű fajták eltérő termelési célokra és termesztési körülményekre legyenek alkalmasak, ezzel is demonstrálva a fajtaválasztás fontosságát. Az idei évjárat segítségre volt ebben, e kisparcellás kísérletekben az azonos feltételek ellenére jól kirajzolódtak a különbségek.

Erre is jó lehetőséget ad a különböző növekedési tulajdonságokkal rendelkező fajták összehasonlítása.
MEGKÉRDEZTÜNK JELENLÉVŐ SZAKEMBEREKET, HOGY EBBEN A PILLANATBAN MIT TEKINTENEK A LEGNAGYOBB KIHÍVÁSNAK SZÓJÁBAN?
|
„Képzés-továbbképzés-önképzés” – régi vesszőparipám ez a szójatermesztés kapcsán. Forrásokkal rendelkező szakmaközi szervezet létrehozása vezethet e cél eléréséhez, hiszen a képzéseket, továbbképzéseket önerőből nem képes finanszírozni a Szója Nonprofit Kft. Annak ellenére mondom ezt, hogy a Szójaszövetség felvállalta és teljesíti is a széles körű tájékoztatás feladatkörét, e Road Show is bizonyítja ezt. Tavaly közel 5000 termelő szójázott több-kevesebb sikerrel, akik az idén kitartottak és újra vetettek szóját, már 2 éves tapasztalattal rendelkeznek két eltérő évjárattal szembesülve, ami elegendő lehet ahhoz, hogy az idei nagyobb profitot eredményező termelést megízlelve folytassák a szójatermelést. Sok-sok idő és hosszas tanulási folyamat a szójatermelést elsajátítani. Hasonlóan lassú folyamat, mint egy gazdaságban a szójatermelést elkezdeni, majd a GMO-mentes takarmánnyal hizlalt állattartásig eljutni. |
|
A hazai szójatermelés aktuális kihívása a szójatermelés technológiai elemeinek elsajátítása és folyamatos fejlesztése. Minden termelés technológiai hiba (elővetemény, talajművelés, fajtaválasztás, vetés, gyomirtás, betakarítás) a termés valamilyen arányú csökkenését eredményezi. A technológiai elemek között kiemelkedő jelentőségű a növényvédelem szerepe. A szója a maga 70 000 hektár körüli területével még mindig „kicsi” kultúrának számít. Ezért a növényvédő szer gyártó cégeknek nem éri meg új hatóanyagok, új technológiai eljárások kidolgozása és bevezetése. Az egyre szűkülő palettából kell megoldanunk a szója teljes gyommentességét (lásd: parlagfű probléma), a gombabetegségek és rovarkártevők elleni védelmet. Mindez jelentősen felértékeli a hozzáértő növényvédő szakemberek szerepét. A másik fontos kérdés, a szójatermesztés integrációjának megvalósítása. A nagy feldolgozó üzemek homogén, nagy tömegű árut szeretnek felvásárolni. Ezt a közepes vagy kis, családi gazdaságok integráció nélkül nem tudják teljesíteni. |
|
Ma a legnagyobb kihívást az itthon megtermelt szójabab esetén a takarmány- és a növényolajipar által elvárt beltartalom jelenti. Csak megfelelő nyersfehérje és nyersolajtartalom mellett éri meg feldolgozni a szóját. Tudnak-e, képesek-e a termelőink a fajtaválasztáson túl megadni mindent a szójának azért, hogy magas nyersfehérje- és nyersolaj-tartalmú szójababot állítsanak elő? A hazai termőterület lassan, de biztatóan nő, a fehérjenövény támogatás még elérhető, az elállított mennyiséget az utolsó szemig elviszik a kereskedők és a feldolgozó cégek. Kell ennél jobb feltételrendszer egy ipari növénynek? Az időjáráson kívül szinte minden rajtunk múlik, nekünk kell megadni mindent a szójának annak érdekében, hogy a piac által elvárt beltartalmú, 3-4 tonnás termést takaríthassunk be hektáronként. |
|
Európa és Magyarország legnagyobb GMO-mentes szójanemesítőjének képviselőjeként az utóbbi hetekben több szójabemutatón vettem részt az Euralis európai termékmenedzserének (Francois Paybou) társaságában és a legnagyobb kihívásnak a helyes technológia megválasztását tartjuk még mindig. Kicsit a repcére emlékeztet a történet, sokan olyanok is beleugrottak a termesztésébe, akiknek sem tapasztalatuk, sem megfelelő technikai/ technológiai felkészültségük nem volt a szójához, és csalódottság lett a vége. Meg kell találni a régiónak megfelelő koraiságú fajtát (fémzárolt vetőmagot), ehhez a tőszámot, megfelelő inokulumot és vetési időt. Kiemelten fontos a gyomirtás, valamint a betakarítás időpontjának és a használandó betakarítónak a kiválasztása. Ne csak a támogatásért termeljünk szóját, hanem profitért! Csak felkészülten, szakmai tudás birtokában tudjuk elérni, hogy Magyarország önellátó legyen a GMO-mentes szójából! Ehhez nyújthat hathatós támogatást a Magyar Szója Egyesület. |
|
Fiatalságomból, illetve az édesapámtól ellesett szemléletből fakadóan fontosnak tartom, hogy a régi bevált dolgok mellett folyton keressük az újat, a mást, amiből az idő előrehaladtával ugyancsak jól bevált dolgok alakulhatnak ki. Ilyen lehetőségnek látom a szója helyzetét Magyarországon. A 2016. évi szezon megmutatta: a régi bevált kukorica-, búzatermelésre berendezkedett magyar termelőknek el kell gondolkodni, hogy a jövőben hajlandóak-e magukat kitenni olyan veszélynek, hogy az alacsony terményárak miatt jövedelmezőségük veszélybe kerül. A szója esetében a növény jövedelmezősége a biztos ár, ami a kapható támogatás mellett jelentős mértékben a termesztéstechnológián múlik. Ebben látom én a kihívást! Mennyire lesznek képesek a termelők azt a tudást elsajátítani, amellyel biztosan tudják hozni a 3-4 tonnás termésátlagokat? Szerencsére ebben nem maradnak egyedül, hiszen a Magyar Szója tevékenysége pont ezt a szaktudás hiányából fakadó űrt hivatott kitölteni. |
Forrás: Agro Napló