Mit tesznek a különböző amerikai államok a szójabab minőségének javításáért?
Amikor valaki amerikai szójababot készül vásárolni, tudnia kell, hogy mindegy, hogy a termék az ország mely részéből származik. Az összetétel, a minőség és a megbízhatóság hasonló lesz. A fehérje- és olajtartalom államonként eltérő lehet, még államon belül is. A szójababtermesztő farmerek azon dolgoznak, hogy minimalizálják a különbséget, azáltal, hogy tudatában vannak annak, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően hogyan tudják elérni az optimális beltartalmi minőséget.
A magas proteintartalmú szójabab iránt megnövekedett kereslet kielégítése érdekében a Qualified State Soybean Boards, azaz a QSSB (Minősített Állami Szója Tanácsok) szerte az országban elköteleződtek az amerikai szója összetételének és minőségének mélyebb elemzésére. Ezek a csoportok olyan kutatásokba és projektekbe fektetnek be, amelyek az amerikai szója értékét növelik a takarmányminőség javításán keresztül, beleértve a fehérjetartalom és a tápérték növelését.
Ezek az államokra kiterjedő projektek kiegészítik az országos kutatásokat és széleskörű rálátást biztosítanak az amerikai szójabab beltartalmára és minőségére. Mivel a projekteket konkrét régiókra szabták, ezért a farmereknek pontos adatokat nyújtanak. Ez a szójatermesztőknek Észak-Amerika szerte naprakész és pontos információt szolgáltat azon döntéseikhez, miként elégítsék ki a nemzetközi vásárlók igényeit.
Az alábbiakban néhány példa arra, hogy az egyesült államokbeli államok és termelőik mit tesznek a szójabab beltartalom minőségének javításáért:
ILLINOIS – Vetőmag szelekció és analízis
Az Illinois Soybean Association (Illinois Szójaszövetség) elindított 2015-ben egy programot HQ+Y (magas hozam és minőség) néven, aminek célja, hogy naprakészen tartsa az illinois-i farmereket a szójaminőségről és hozamnövelésről, együttműködve vetőmag cégekkel, hogy aztán ezeket a magas minőségű vetőmagokat előállítsák.
A program egyik előnye, hogy a farmerek kérhetik a saját termesztésű szójababjuk fehérje- és olajtartalmának elemzését. A HQ+Y program segítséget nyújt abban, hogyan tudnak továbbra is az elhelyezkedés, talajtípus, időjárásviszonyokhoz stb. igazodva a legjobb minőségű szóját termeszteni. 2018-ban és utána, a csoport a szójabab aminosav tartalmára és az átfogó fehérje szerkezetre fog összpontosítani.
MINNESOTA – Aminosav-vizsgálat
A Minnesota Soybean Research and Promotion Council ( Minnesotai Szója Kutatás és Promóciós Tanács) nemrég Vietnámba látogatott, hogy tájékoztassa az ottani termelőket az aminosavakról és azok fontosságáról a szójabab minőségében. Az észak-amerikai régiókban – mint például Minnesotában- termesztett szójáknál gyakran alacsonyabb nyers fehérje értékeket mérnek. Azonban egy új kutatás (new research/https://ussoy.org/u-s-soybean-composition-and-quality-in-2018-what-you-should-know/) szerint az északi szójáknak magasabb a limitáló aminosav értékük, amely hasznos az állattenyésztő és takarmányos szakembereknek, miként állítsák össze receptjeiket haszonállataik részére.
ÉSZAK-KAROLINA – Szélsőséges időjárásra irányuló kísérletek
A North Carolina Soybean Producers Association létrehozott egy kutatási projektet, mely elemzi a vetőmag beltartalmának stabilitását a magas fehérjetartalmú vetőmag fajták esetén környezeti stressz, mint pl. szárazság vagy magas hőmérséklet hatására. A farmerek ezt az információt fel tudják használni segítségként vetőmag fajták kiválasztásához. Így például, ha egy termesztő egy bizonyos területen, ahol gyakrabban fordul elő magas hőmérséklet (USA déli része), tudni fogja, milyen fajták felelnek meg legjobban az ő területüknek. Továbbá folyamatos segítséget nyújt a nemesítőknek azáltal, hogy valós adatokhoz jutnak és visszajelzést kapnak a sikereikről.
OHIO – Jobb vezetési gyakorlatok
Az Ohioi Szójatanács (Ohio Soybean Council) folytatott egy terepkísérleti kutatást a The Ohio State University-vel, melyben meghatározták azokat a bemenő adatokat, amelyek hozzájárulnak a szója vetőmag minőségéhez. A három évet felölelő tanulmány elemzi a szójabab olaj- és fehérjetartalmát szerte Ohioban. Az eredmények azt mutatják, hogy az állam által ajánlott szintű foszfor és kálium használata összefüggésben van a magasabb fehérje és olajtartalommal. Ez egy egyszerű mód arra, hogy a farmerek hogyan tudnak az ideális fehérje- és olajtartalomra törekedni más termelési taktikákkal egyetemben.
PENNSYLVANIA – Vetőmag fajták megpróbáltatásai
A Pennsylvaniai Állam agronómusai a Pennsylvanian Soybean Board-dal együttműködve 2017 Soybean Performance Trials elnevezésű kísérletet végeztek mind korai, mind késői vetésű glifozát-rezisztens ill. nem glifozát-rezisztens fajtákkal az egyetem kutató központjainak teszt parcelláin. Összesen 142 fajtát vizsgáltak és dokumentáltak betakarításkor hozam, fehérje- es olajtartalom szempontjából. Az eredményeket azután az államban hozzáférhetővé tették a farmerek számára, hozzájárulva ahhoz, hogy a termelők olyan vetőmagfajtákhoz jussanak hozzá, amik bizonyítottan a helyi viszonyoknak megfelelő beltartalmi olaj és fehérje szintet hozzák.
Ezek a projektek és az összegyűjtött adatok támogatást nyújtanak az egyéni gazdálkodóknak Amerika szerte, hogy tisztában legyenek az általuk termesztett szója beltartalmának minőségi értékeivel. Országosan ez az információ segít biztosítani egy kiegyensúlyozott és tápanyagban gazdag szójabab terméket, ami nemcsak biztosítja az Egyesült Államokon belül a megbízhatóságot, hanem hasznára válik az amerikai szója vásárlóknak is, hiszen beltartalmát tekintve rendkívüli és mérhetően jobb terméket kínálnak számukra.
Jayne Godfrey
AG Szóvivő
(forrás: USSOY)